Плодове и зеленчуци за по-добра сперма

41
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 22. Apr, 2009 от екип на Здраве и Красота в За мъжете, Любов и сексология, Храни

Мъжете, които консумират много плодове, зеленчуци и ниско маслени продукти имат семенна течност с по-добро качество в сравнение с тези, които предпочитат яденето на повече месо, месни и пълномаслени продукти.

Такива резултати показва изследване, публикувано от испанския институт Бернабео, пише dariknews.bg.

В изследването са участвали 61 испанци от клиника за оплождане. Установено е, че близо половината от тях имат семенна течност с лошо качество. Това били мъжете, които имали в хранителния си режим прекалено много месни и пълномаслени млечни продукти.

Ръководителят на изследването доктор Хайме Мендиола обяснява, че антиоксидантите от плодовете и зеленчуците, като витамин С и ликопенът, може би помагат на сперматозоидите да се запазят от увреждане. От друга страна, месото и мазната храна излагат организма на по-високо ниво на така наречения ксенобиотик, включително стероиди и различни химически съединения от естествена среда, например пестициди. Те действат като естроген.

Ксенобиотиците имат тенденция да се акумулират в мазната храна. Замърсителите от околната среда стигат до организма на домашните животни чрез храната и водата. Заедно с това в САЩ, например на животните се дават и антибиотици и хормона за по-бързо порастване.

Доктор Мендиола припомня, че 1988 г. в Европейския съюз е забранено използването на хормони в храната за животните. Участниците от изследването в Испания са родени през 70-те години на миналия век и са били подложени на хормони от месото и млякото преди да влезе в сила забраната.

Снимка: sxc.hu

Етикети: естроген, здраве, зеленчуци, мъж, плодове, сперма