Мисионерската поза на Майка Тереза 1 3277

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Интернет колаж показва Майка Тереза като заподозряна. Изображението със сигурност няма да се хареса на християнските фундаменталисти.

Глобалното преклонение пред  тази религиозна фанатичка е сред грандиозните заблуди на човечеството.

Живеем във време, в което организираната религия всекидневно подкопава усилията на рационалните хора да надмогнат вековните пустинни суеверия с помощта на факти и желание за интелектуално просветление. Здравословният изход от конфликта между вярата и науката, между фанатизма и скептицизма минава през обективна оценка за наследството на ключови религиозни фигури от XX век. Като Майка Тереза например.

Тази оценка трябва да бъде дадена, независимо дали ще обиди широките човешки маси и ще се приеме като проява на лош вкус от „мейнстрийма“. Силно религиозните читатели да се чувстват предупредени, че ако продължат да четат, ги очаква болезнена среща с факти и критично мислене.

Трудно е да се посочи по-универсално одобрявана личност от албанската католическа монахиня Агнес Гонджа Бояджиу (1910-1997), известна в целия цветен свят като Майка Тереза. Тя е църковната мегазвездаq която дори и невярващите харесват. Тя е дребният, сбръчкан символ на милосърдието и себеотрицанието в името на бедните.

Преди 10 години Тереза от Калкута (както също е известна заради работата си в Индия) е обявена за „блажена“ от папа Йоан-Павел II. Следващата стъпка е канонизиране. Но за да стане Майка Тереза „легитимна светица“ на католическата църква, е нужно доказването на чудо, извършено от нея.

Не знам какво още чакат във Ватикана. Цяло чудо е, че толкова лицемерен, фанатизиран и опасен човек успя да стане световен синоним на добродетелта. Наскоро в няколко световни сайта припомниха смущаващи факти от живота и делото на Нобеловия лауреат за мир от 1979 г. А те са публично достояние поне от 1994-та, когато брилянтният журналист Кристофър Хитчънс (1949-2012) атакува универсалното преклонение пред монахинята с документалния филм „Ангелът на ада“ и книгата „Мисионерска поза“.

От тях става пределно ясно, че Тереза от Калкута се бори срещу бедността и нещастието, като оставя бедните и нещастните да умрат. Стотиците хосписи, сиропиталища и благотворителни центрове, които тя основава – първо в Индия, а после и на други места, – се превръщат в храмове на култа към смъртта и страданието.

Кадрите от посещението на Хитчънс в Калкута показват големи, мрачни помещения без елементарни условия, в които десетки клетници с бръснати глави гаснат бавно, без да получат базова медицинска помощ. Тук-там някоя нестерилизирана инжекция или евтин медикамент. Но поне душите им са спасени чрез вярата в бога, което е и основната, идиотска цел на нейния орден „Мисионери на милосърдието“.

Бившата доброволка Мари Лоудън разказва за 15-годишно момче в един от хосписите, което се превивало от болки, но можело да бъде спасено с отиване в клиника. Легендарната вече монахиня обаче не видяла смисъл в тези „напразни“ усилия. Ако го направели за един, трябвало да го сторят за всички. Бедните и болните няма как да забогатеят и оздравеят според култа към смъртта на Майка Тереза.

Те отиват при нея, за да умрат. Това е всичко, което се изисква и очаква от тях. Плюс приемане на Христос за техен спасител, разбира се. Окаяното състояние на злочестите хора в католическите хосписи в Калкута е добре документирано и няма как да се замаже от могъщата медийна и институционална пропаганда в полза на имиджа на Тереза.

И все пак тя с право е описвана като най-силният маркетингов инструмент на католическата църква. Дребната албанска фанатичка е функционирала като посланик на опасните папски политики. В продължение на десетилетия тя проповядва примирение на бедните и прегръщане на мизерната им участ.

Монахинята повежда кръстоносен поход срещу абортите и обявява контрацептивите за дело на дявола. Колко злокобно е да прокараш подобна идея в страни, в които СПИН е епидемия, а лековерните хора са готови да направят почти всичко, което им каже посочената „отгоре“ светица? И колко лицемерно е предполагаема девственица да си присвоява контрола над сексуалния живот и семейното планиране на общества в беда.

За човек, чието царство е на небето, Майка Тереза демонстрира прекалено силно и изкривено ангажиране със земните дела. И докато утвърждава идеята, че за бедността не може да се направи нищо, а страдащите са обречени по принцип, тази лицемерна мисионерка обикаля света с частни самолети и прибира награди от всякакви съмнителни личности.

Тя уважава властта и винаги е готова да се отзове на помощ на политическата конюнктура. През 1980-а мисионерката посещава Хаити и славославя кървавия диктатор „Бейби Док“ Дювалие. Срещу държавни почести и поредната награда, Майка Тереза казва на шокираните журналисти, че никога не е виждала „бедни хора, които да са толкова близки с техния лидер“.

Тя определя срещата си с „Бейби Док“ като „красив урок“. Ето как символът на милосърдието „освещава“ брутален диктаторски режим без грам срам или свян. А при посещение в родната Албания тя поставя букет на гроба на деспота и сталинистки убиец Енвер Ходжа, под чието ръководство религиозните хора са били преследвани. Но това е нищо в сравнение с едно друго извращение.

След индустриалната катастрофа в индийския град Бопал, причинена от американската корпорация „Юниън Карбайд“ през 1984-та, жертвите са десетки хиляди. Когато Майка Тереза отива при разгневените оцелели хора, скърбящи за изгубените си поради престъпна небрежност близки, тя има една дума за тях – „Простете!“ Това е просто непростимо.

Майка Тереза прави скандални изказвания много пъти през годините, но медиите я оставят имунизирана срещу критика. Дори я промотират. А през това време тя получава дарения за милиони долари от доказани мошеници с бели якички като Чарлз Кийтинг и участва в печатната пропаганда на скандалния магнат Робърт Максуел. Всичко е позволено за мисионерката, която оставя бедните да умрат в името на бога, прокарва опасни политики и споделя благата на световни измамници.

Затова, когато следващия път някой с усмивка реши да ви поласкае за хуманна постъпка, като ви сравни с Майка Тереза, може спокойно да му отвърнете: „Майната ѝ на Майка Тереза!“

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти