5 съвета за усъвършенстване на мъжкото репродуктивно здраве

32
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Фертилността не е тема, която редовно преминава през съзнанието на повечето мъже. Всъщност те рядко отделят време да помислят за състоянието на спермата си. Но ако никога не сте планирали да имате деца, вие трябва да се запознаете с репродуктивното си здраве и да вземете всички предпазни мерки, за да го защитите.

 

Ето, 5 прости съвета, за които всеки мъж да помисли. Тези насоки може да изглеждат прости или очевидни, но може това да се окаже средство за запазване и подобряване на репродуктивното здраве като цяло. Тези съвети могат да гарантират благополучието на бъдещите ви деца:

 

1. Спрете цигарите

 

Старите навици много трудно могат да се прекъснат. Но ето някои факти, които да разгледате. Тютюнопушенето се свързва с ниския брой на сперматозоидите и проучванията показват 64% увеличение на спонтанните аборти при жените, когато и двамата партньори са пушачи или само мъжът е пушач.

 

Четете още: Как да проверите тестисите си за рак?

 

2. Ограничете алкохола

 

Не само хроничната злоупотреба с алкохол увеличава нивата на естроген в кръвта, той може да навреди сериозно на репродуктивното здраве. Когато това се случи, способността на мъжа да произвежда нормални сперматозоиди е драстично намалена.

 

3. Увеличете дневната доза на виатмин С

 

Защо си мислите, че майка ви винаги се е притеснявала, дали вземате достатъчно витамини? Ниските нива на витамин С, могат да предизвикат слепване на вашите сперматозоиди един с друг. Това е феномен, който се случва при 16% от всички инфертилни мъже.

 

Четете още: 5 симптома, които мъжете не трябва да игнорират

 

4. Грижете се скротума да е хладен

 

Мислите си, че това е шега? Абсолютно вярно е, че прекомерната топлина в скроталната област може да доведе до по-малък брой на сперматозоидите. Ако планирате бебе, то тогава е добре да избягвате горещите вани, хидромасажните вани, сауни и горещи затворени среди.  Освен това ибягвайте интензивните упражнения. Мъжете, които се упражняват прекомерно са изложени на риск от намаляване на броя на сперматозоидите, поради топлината, която се образува около тестисите по време на усилена тренировка. В допънение не бива да носите стегнати шорти.  Свободното бельо е подходящо за вас.

 

5. Накрая, въздържайте се от секс

 

Може би това ще е трудно за много хора, но кратък период на сексуално въздържание (3-6 дни) може да увеличи обема и силата на спермата. Въпреки това, не е добре да се въздържате за дълги периоди. Прекаленото въздържание увеличава обема на сперматозоидите, които от своя страна пък са с намалена подвижност.

 

За да допълним съветите по-горе, може да закупите естествени билкови добавки, които увеличават производството на сперма.

 

Хайде, момчета! Бъдете по-добре информирани за общото ви здравословно състояние.

 

Снимки: photostock FreeDigitalsPhotos.net