Браво на 51-во училище!

20
Добави коментар

Браво на 51-во училище!

На пръв поглед 51-во средно училище “Елисавета Багряна” в София изглежда като повечето му събратя в страната. Стандартна сграда на едно доста оживено столично кръстовище, с наскоро сменена дограма и асфалтиран преден двор. Но тук кипят такава животворна енергия и възрожденски дух, че не можах да се стърпя и с удоволствие пиша втората си публикация в рубрика “Добри практики”.

Малко предистория

Не, не става въпрос за платена публикация. Научих за това училище от приятелката ми Миряна, чиито син ще бъде първокласник наесен. Като всеки  интелигентен човек (още повече, след като самата тя е прекарала няколко години в норвежко училище), вече повече от година тя размишлява къде да запише сина си в първи клас. Направи, както се казва, подробно маркетингово проучване на софийските училища. Видя много сгради, разпита много родители, срещна се с доста директори. И накрая отсече – най-доброто е 51-во!

Останах наистина заинтригувана и посетих сайта на училището в Интернет. Свързах се и с директора – г-н Асен Александров. И мога да застана зад всяка своя дума тук – става въпрос за възрожденския дух на един преподавател по информатика, оглавил едно най-обикновено софийско училище. Той прилага наистина съвременен подход към неговото управление и изгражда последователно имиджа му на  училище на бъдещето – неща, с което може да се гордее всеки професионалист маркетьор!

Това се случва само за пет години

Директорът влиза във владение през 2004 година и заварва стандартното българско училище – занемарена сграда, разграден двор, ниско-мотивирани учители, деца, на които не им се ходи на училище… Както се казва – пълна скръб!

Днес материалните условия са различни – ремонтирана сграда със заден двор, приличащ на малък парк – за малките ученици. Разбира се, през последните няколко години и българските правителства обърнаха малко внимание върху разградения двор на образованието и отделиха някакви средства за ремонти, може би най-сетне засрамени от безхаберието си…

Но по-важната промяна е другаде: учителите, децата и родителите. Основно промяната е почуствана от тях.

Учителите

Едно от първите неща, които прави г-н Александров с постъпването си, е лично да обучи всеки учител не само да включва и изключва компютъра, но и да използва Интернет и съвременните технологии в процеса на преподаване. Проявява се внимание към проблемите и приоритетите на всеки учител. Училището участва в различни проекти, финансирани със средства от европейските фондове, за да могат учителите да се развиват като професионалисти и да обменят идеи със своите колеги от други училища и страни…

Като резултат – знам за една учителка в началния курс, която ежедневно се отбива след училище да преподава на болно дете, за да не изостане то в заниманията си и да не се чуства изолирано.

Децата

Водят се разнообразни кръжоци, състезания и вътрешно-училищни инициативи. Има например клубове по интереси – изобразително изкуство, музика и др. Издава се училищен вестник. Работи театрално студио. Правят се състезания по волейбол и бадминтон…

В поста виждате картина, рисувана от ученик. Ето един клип за арт талантите, правен наскоро!

Децата се насърчават не само да знаят това, което се изисква от стандартната учебна програма, а по всякакъв начин се подкрепя развитието на техните индивидуални интереси и заложби.

Няма дете от 51-во училище, което се събужда с мисълта, че тръгването на училище е най-неприятният момент на деня! Вижте Меморандума на детето – основен училищен документ…

Родителите

Интересно е, че родителите не остават настрани от промените. За тях има горещ телефон, на който може да се обадят по всяко време и да разберат не само какви са отсъствията и оценките на детето, но и какво се случва в класа и училището.

А родителите на първокласниците са направо ухажвани! Провеждат се специални “родителски” срещи за тях. Децата са канени заедно с родителите си и докато мамите и татковците разговарят с бъдещите класни ръководители, те се срещат със “старите пушки” сегашните първокласници. Месец април е обявен за месец на отворените врати. Стига да имате време – посетете реален учебен час, за да придобиете лични впечатления от учителя, методите на преподаване и реакциите на децата…

Настина, звучи малко нетипично за българско училище… Ако не вярвате – посетете сайта и се обадете на директора – лично ще ви посрещне на входната врата!

За автора

Поли Козарова

Маркетингов експерт с 14 годишен опит и специализация в маркетирането на IT продукти и консултантски услуги.