Цветелин от „Гласът на България“ прекъсва училище, за да прави кариера като певец

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

От месец Анна Петрова, майката на Цветелин Николов – певеца от ромски произход от отбора на Преслава в „Гласът на България“, му звъни всеки ден по телефона и му казва: „Добре, че ме послуша да се явиш на кастинга. Виждаш ли, ако не бях аз, сега нямаше да си в шоуто.“

Миналото лято, докато върви рекламата за музикалното предаване по Би Ти Ви, абсолютно всеки разговор между Анна и сина завършва по един и същи начин – тя го моли да се запише за участие в „Гласът на България“. Цветелин го прави, но в последния момент и час преди да изтече крайният срок.

Тогава той изпраща запис на свое изпълнение – това е първият етап на кастинга за шоуто. По това време е във Велико Търново, където от 5 години пее с оркестър в заведение. Там заедно с музикант, който свири на тромпет, и диджей записва парчето „Веруем у любав“ на сръбския певец Шабан Шаулич.

Една сутрин много рано – в 9 часа, когато обичайно Цветелин още спи, защото работи до късно в заведението, му звъни телефонът: „Честито, одобрен сте да участвате в „Гласът на България“. Трябва да се явите на още един кастинг в София.“ Певецът се качва в колата си и тръгва. Отива и си мисли, че ще пее пред четиримата треньори – в т.нар. кастинг на тъмно, а всъщност влиза в малка стая и вътре са само Слави Трифонов – чийто екип прави музикалния формат, и Евгени Димитров-Маестрото от „Ку-ку бенд“.

Пред очите на двамата без никакъв музикален съпровод той представя първо народната песен „Караджа дума Русанки“, след това „Да те жадувам“ на „Сигнал“ и накрая – едно парче на Азис – „Сен Тропе“. „Много си добър. Защо досега не си се явявал на кастинги?“, пита го Трифонов. Цветелин вече не помни точно какъв отговор дава, но накрая казва: „Много се притеснявам от теб. За първи път те виждам.“ „Искаш ли да стана и да ти ударя един шамар“, отвръща му Слави след това откровение.

Разбира се, това тв водещият го казва на шега. Но е съвсем сериозен преди няколко седмици, когато тече репетицията за първия концерт на живо. Тогава Слави му се кара: „Хубав глас имаш, хората те харесват, а ти се държиш безразлично.“

Оттогава Цветелин излиза на сцената на шоуто отлично подготвен. Така се е представил и по време на кастинга на тъмно през октомври. Въпреки че три дни преди да се яви, е почти убеден, че не е одобрен да продължи в шоуто. Затова заминава за Амстердам – там е поканен на участие с българската певица Нел. Но все още се надява да му звъннат от шоуто. Дори си включва и роуминг – услуга, с която могат да се провеждат разговори в чужбина. „Самолетът кацна, взех си куфара, още бях на летището, когато ми се обадиха да се явя на предпоследния етап“, разказва Цветелин.

Два дни по-късно той отново е на летището – бърза за кастинга, който е от 9 ч в зала 2 на НДК, а самолетът му каца в 7 ч в София. Има време, колкото да отиде в хотел, за да се преоблече. Дрехите са му страст. „Например може да имам 50 лв., а ризата, която съм харесал, да е 60 лв. – вземам назаем 10 и пак си я купувам.“

С нови дрехи пее на кастинга на тъмно пред Йордан Караджов, Виктория Терзийска, Преслава и Миро – двамата се обръщат с лице към него.

Той избира да е в отбора на Преслава, с която между другото се познават отдавна. Но до последно не знае, че точно тя ще е треньор в предаването. Запознават се през 2008 година. Тогава тя е на участие във Велико Търново, в заведението, в което пее и Цветелин. Той си взема автограф от нея, който пази и досега. Поздравява я с едно парче на сръбски и си разменят телефоните. „Оттогава, когато тя има участие в града, се чуваме.“

Почти всички мъже в рода на Цветелин се занимават професионално с музика, а навремето баба му Надка Захариева дори е правила записи в студиото на БНР. Баща му Емил Петров, както и неговите чичовци свирят на тромпет.

Цветелин още не умее да свири толкова хубаво като тях, но от малък пее народни песни. Първата, която научава, е „Даньова мама“, когато е едва 6-годишен. За първи път я чува по телевизията в изпълнение на Бинка Добрева и я разучава сам. Като ученик я изпълнява на всички семейни празници. Освен това с тази песен печели второ място на фестивала „Златно петле“, когато е в 4-и клас, а по-късно взема награда пак за изпълнението на същата песен на конкурс във Варна.

Като дете израства в село Алтимир до Бяла Слатина. Там и сега живеят баща му и сестра му Виолета, която е по-малка. Майка му Анна е в Италия, където се грижи за възрастни хора. В момента тя изкарва парите в семейството, защото бащата на младия изпълнител е безработен. Доскоро и самият Цветелин помага на родителите си с парите, които изкарва в заведението.

„Баща ми е от ромски произход, а майка ми е туркиня. Израснах, празнувайки и Коледа, и Великден, и Байрам – най-големите християнски и мюсюлмански празници. Знам ромски език, но вкъщи винаги сме говорили на български.

Родителите на Цветелин се влюбват един в друг, когато баща му току-що е излязъл от казармата. По това време той има един брак зад гърба си, от който няма деца. „Баба ми и дядо ми са били много против връзката на майка ми и баща ми, но накрая са им позволили да сключат брак“, разказва Николов.

Учи в музикалното училище в град Пордим до Плевен. Един ден отива там с родителите си, а жури, съставено от преподавателите там, вече прослушва кандидатите. Казват му: „Няма места, квотата е запълнена.“ „Ще изчакаме. Само го чуйте как пее и след това сами преценете“, казва баща му Емил.

Последен, без да фигурира в списъка на кандидатите, Цветелин се изправя пред комисията и запява отново „Даньова мама“. След това излиза от стаята, а всички учители след него. Приемат го в музикалната паралелка и там е един от най-добрите ученици. Прекъсва образованието си, когато е 11-и клас. „Тогава беше много труден период за семейството ми – всички бяха без работа. А мен ме наеха в едно заведение в Плевен и им помагах. Много съжалявам, че напуснах училище. Искам един ден да завърша образованието си. А преди това ще дам всичко от себе си на сцената на „Гласът на България“.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти