Цялата история на българската поп и рок музика се поклони пред Пеци Гюзелев (видео)

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Mузикалната и артистичната гилдия на България се разделиха с Пеци Гюзелев от “Щурците”. На поклонението в Столичната библиотека се наредиха стотици приятели на легендарния китарист.

Кирил Маричков бе записал вкъщи диск с най-добрите песни на Пеци Гюзелев в “Щурците”. Така, вместо да хлипат през сълзи, хората преминаваха за последно сбогом край ковчега на музикалния фон от “Дяволски сезон”, “Светлият век” и други, както и песни от последния соло албум на Пеци “Изповед” с рокаджийски песнопения, възхвала на Господ.

Музикантът Тенко Славов от състава “Синьо-белите” на Емил Димитров изсвири на китара написана от него кратка композиция в памет на Гюзелев, а Валди Тотев му акомпанираше на синтезатор на живо.

“Една дума не мога да кажа в този момент”, призна Кирчо Маричков и преглътна сълзите си. Той бе минал рано преди това през евангелската църква “Блага вест”, където музикантът бе опят от близките.

“Изпращаме достоен и голям човек, който вярваше в доброто и свиреше за един по-добър свят”, каза на поклонението Михаил Белчев. Бе прочетена и съболезнователната телеграма, изпратена от министъра на културата Владимир Пенев. “Напусна ни легендарен артист с изключителен принос за развитието на съвременното българско музикално изкуство. Скърбя от загубата на един силен и борбен творец, човек с много таланти, със силна гражданска ангажираност, с непреодолим стремеж към свободата, истински рокаджия, без когото “Щурците” нямаше как да се превърнат в легендарната група, вдъхновила и “отгледала” поколения меломани. Петър Гюзелев!”, гласи част от нейния текст.

На поклонението премина сякаш цялата история на българската поп и рок музика. Сред върволицата хора, дошли да се сбогуват с легендарния музикант, бяха всички от “Щурците” – Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков, бившите, които влизат в групата – Петър Цанков от “Бъндараците” и Веселин Кисьов от “Слънчевите братя”, както и Константин Атанасов (Косьо Щуреца). Колегите им от “Сигнал” също бяха до един, като Данчо Караджов бе и с жена си Мариана. Съболезнования пред близките изказаха още Стефан Димитров и Богдана Карадочева, Вальо Градинарски – китаристът, който свиреше с Георги Минчев, Петър Георгиев – Пешето, Веселин Тодоров от някогашната група “Фактор” и сега собственик на едноименната продуцентска къща, Косьо Марков от “Тангра”, Михаил Йончев, Калин Вельов, Ирина Флорин. Актьорите Ники Сотиров и Ириней Константинов също дойдоха да се сбогуват с приятеля си. За погребението пристигна и оперният певец в Германия Димитър Димитров, а от Прага – продуцентът Иван Иванов, който организира там концерта “40 години “Щурците”.

Сред опечалените бяха съпругата на Пеци Гюзелев Ефросина и децата й, синът му Мартин, както и неговият син Тошко, т.е. внукът на музиканта. Съболезнования приемаха и бившата жена на китариста Ева и съпругът й Румен.

Закъсня за поклонението Бисер Киров, но на влизане в София той първо е отишъл още на празниягроб. Близките видяха оставени два букета цветя. Те бяха от Бисер Киров.

Вижте видео от поклонението ТУК, ТУК и ТУК – автор Румяна Тонева.

  

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти