Какво трябва да знаем за приготвянето на пухкав козунак?

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Ето, че настъпи дългоочакваната празничната седмица. Традицията повелява на трапезата за Великден да имаме пухкав козунак, а за Гергьовден е задължително печеното агне. Затова от кухнята на Dr. Oetker са ни приготвили вкусна и интересна изненада под формата на рецепта за великденски козунак, който едновременно с това прилича и на гергьовско агне.

Но преди да разберем как да си направим вкусотията от снимката, нека научим някои основни правила за приготвянето на пухкав сладкиш или козунак.

Най-важното условие е да използваме качествена мая, съхранявана правилно и в срок на годност. Сухата мая Dr. Oetker e качествен продукт, който не изисква специално поставяне в хладилник или фризер и е с дълъг срок на годност, така че да е винаги на помощ, когато ви потрябва. При нейната употреба е необходимо единствено да прочетете и спазите указанията и точните пропорции, които са посочени на гърба на всяка опаковка.

Dr.OetkerЕто какво трябва да знаете:

1. Пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Важна особеност е, че тя се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.

2. Добавете останалите продукти и течността (мляко, вода), която трябва да бъде със стайна температура.

3. Омесете тестото много добре – първо с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен в продължение на около 5 минути. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци“ ще станат печивата или козунаците.

4. Оставете омесеното тесто, покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио, да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).

5. След първото втасване, размесете тестото добре и пригответе според рецептата. Оформено и поставено във формата за печене, тестото се оставя да втаса още веднъж на топло място и едва тогава се пече.

Що се отнася до обещаната в началото на статията рецепта за великденско козуначено агне с ароматен маков пълнеж, колегите от Kulinar.bg са се погрижили да ни я представят тук.

Верният помощник в приготвянето на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg

Пожелаваме ви щастливо посрещане на празниците край вкусната трапеза!