Фестивал на книгата в Националния исторически музей

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

На 30 април 2013 г. в 16 ч. в Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде открита изложбата „Изкуството на книгата“ , уредена съвместно с Фондация „Аматерас“ в рамките на петия пореден „София хартиен арт фест“. Експонатите представят по атрактивен начин разнообразните идеи и нестандартните решения на авторите, повечето от които са членове на Световната асоциация на работещите с хартия /IAPMA/. Сред тях са световноизвестните Хелене Чахер, Жан Фабриан Едиърдс, Барбара Зарпан, Герлинде Хофман, Гейл Стиф, Лииса Малкамо, Бодо Корсиг, Елмар Пейнтнер, Снежина Бисерова, Елс Ваан Барле и др.

Голяма част от експонатите надхвърлят обичайните ни представи за книгата, доближават се до скулптурата чрез нови пространствени форми, изтъкани от изображения. Доста от изложените книги – старинни и съвременни, съдържат и колажи от фотографии, рисунки, стихове или просто нахвърляни мисли. Други пък са изпълнени от тишината на изящни изображения, красноречиво и ярко разказващи сами историята си.

С няколко думи: фестивалът е триумф на светлината, надеждата и свободната мисъл, превъплътени по нетрадиционен начин в образи от хартия. Той ще продължи до 2 юни 2013 г., и е поредното проявление на НИМ като активен участник в проекта на Европейския съюз „Евровизия. Музеите представят Европа”. Главната цел на този проект е да отговаря на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите.

На фестивала може да бъде видяна и прекрасната инсталация на корейката Лии Кун Хии, която в знаковото си произведение обединява писменото наследство на целия свят.