Многото плъгини в WordPress са и предимство, и проблем

0
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Христо Чакъров, специалист в уеб разработките, сподели опит в създаването на плъгини пред аудиторията на конференцията WordUp!

Няма най-добра CMS система, така както няма най-добър програмист или най-красива жена. Винаги се появява нещо по-добро, заяви Христо Чакъров – специалист с 10-годишен опит в уеб разработките, на днешната конференция WordUp!, посветена на WordPress.

WordPress обаче има най-много плюсове, в сравнение с другите платформи за управление на съдържанието (CMS). Нейният интерфейс за администриране e не само най-удобният и ползваем, но вече и много красив, заяви Чакъров.

„WordPress има доста богат API, с подробна документация, позволява разширение на функционалността до неузнаваемост и има огромна общност от разработчици”, каза специалистът.

WordPress е известна с наличието на изключително голям брой теми и разширения (плъгини) за платформата, както безплатни, така и платени. „Но това е и проблем, защото не всички са добре направени”, смята Чакъров. „Нашата цел като разработчици е да правим темите и разширенията по-качествени”, допълни той.

Често срещан сценарий е потребителят на WordPress да инсталира желания плъгин и след като се убеди, че всичко работи, да промени кода с цел да добави функционалност, която му липсва. Когато обаче разработчикът на оригиналния плъгин го обнови, тогава промените, направени от потребителя, изчезват.

Решението на този сериозен проблем е в създаването на т.нар. разширяеми плъгини. Те могат да се ползват и от други разработчици, които да ги надграждат, без да губят контрол върху тях.

Христо Чакъров представи подход, при който разработчикът създава базов (core) плъгин, предлаган безплатно, и множество други плъгини, които надграждат неговата функционалност и се предлагат срещу заплащане.