Продадоха монета за 3 млн. долара

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Старинна монета, изсечена преди 100 години – през 1913 г., беше продадена на аукцион в щата Илинойс за 3.17 млн. долара. Паричката е никелова и е с лика на „Статуята на свободата“, предаде БГНЕС. До високата цена се стигна, след като нумизматик определи монетата като „една от най-великите в тази ценова категория“.

Продадената паричка е една от петте такива в целия свят. Била държана в склад през последните 41 години, тъй като собственикът й бил излъган, че не е автентична.

Мелва Гивънс от Салем, Вирджиния, наследила дребното „съкровище“ от Джордж Уолтън, който загинал при автомобилна катастрофа през 1962 г. Уолтън – нумизматик от Северна Каролина, придобил правата върху монетата в средата на 40-те години на XX в. за 3750 долара.

Изпълнителният директор на аукционната къща Тод Имхоф обясни, че монетата била открита по време на национална акция. Тя получила сертификат за автентичност „от експерти, събрали се на тайна среща в Балтимор през 2003“. Мелва Гивънс пазила никеловата монета в „кутия със семейни вещи в килера си“. Уникатът не бил ваден от четири десетилетия, разкри племенникът й Райън Гивънс.

Етикети:

старинна монета | продажба на търг