Великденски Яйца, Боядисани с … Коприна

1
Добави коментар
zadoma
zadoma

Едва ли сте виждали такъв оригинален начин за боядисване на яйцата за светлия пролетен празник. Повярвайте ми, продължете да четете и ще се изумите какви шарени яйца ще сътворите по един много лесен начин.

ВАЖНО: Моля, не яжте така боядисаните яйца! Не се знае колко безвредна е боята.

Нека предположим, че мъжа ви има цял набор от грозни вратовръзки – подаръци оттук, оттам. Задължително условие е, вратовръзките да са 100 % коприна. Ако пък мъжа ви няма, може да си вземете от някоя разпродажба на много ниска цена. Разбира се, може да използвате коприна от стара блуза, шал или каквото намерите. Идеята е, че вратовръзките обикновено имат интересни орнаменти и ефекта от тях е по-голям.

Яйцата, които ползвате трябва да са сурови. После ще ги варим.

Първо трябва да разшиете вратовръзката и да отделите всякаква друга материя, освен коприната. След това отрежете достатъчно голямо парче, за да покриете яйцето и да завържете плата. (вижте снимките). Когато увивате яйцето с плата, внимавайте, външната страна на плата да е към яйцето – това е страната, от която е боядисана коприната. Постарайте се да обвиете яйцето максимално плътно (без да го чупите естествено). Колкото по-добър контакт има плата с яйцето, толкова по-красиви стават мотивите.

Обърнете внимание как е обвито яйцето – откъм тясната си страна. Ако искате мотивите да са по дължината на яйцето, обвийте го на обратно – от към дългата страна.

След като ги обвиете с коприната, трябва да ги обвиете и още веднъж с друг плат. Той трябва да е светъл (за предпочитане бял) и сравнително тънък. Например стара калъфка от възглавница, чаршаф или тениска на детето, върши работа.

Поставете така увитите яйца в тенджера и ги залейте със студена вода. Добавете 1/4 чаена чаша оцет и оставете водата да заври, след което намалете температурата и оставете още 20 минути. След това извадете яйцата и ги поставете върху домакинска хартия да изсъхнат. След окончателното им изстиване ги извадете и се насладете на прекрасните шарки, По желание можете да ги лъснете с малко парцалче и олио.

ВАЖНО: Моля, не яжте така боядисаните яйца! Не се знае колко безвредна е боята от вратовръзките!

Вижте още оригинални идеи за Великден!