Високите токчета не са подходящи за ежедневието!

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Носенето на неподходящи обувки предизвиква появата на загрубяла кожа и мазоли.

За да се предпази от увреждания, организмът ни понякога задейства странни защитни механизми. Предназначението на един от тях е да предотврати разранявания на местата, които системно са подложени на натиск и триене. Там се натрупва дебел слой от мъртви клетки и впоследствие може да се образува мазол. Той наистина предпазва травмираното място, но когато притиска кост или нерв, предизвиква мъчителна болка.

Ако загрубялата кожа ви причинява болка, трябва да отстраните повърхностния слой мъртви клетки, за да предотвратите притискането на нервни окончания. Сложете краката си в топла вода и когато кожата стане мека, почистете проблемния участък с пемза. Не изстъргвайте удебелената кожа докрай, за да не я разраните. Почиствайте по малко всеки ден.

За да избегнете натиска и триенето между пръстите, използвайте разделителни „клинове” от дунапрен, подложки за мазоли или анатомични коригиращи апликатори. Ако ходилата ви се нуждаят от допълнителни грижи, можете да се обърнете към квалифициран педикюрист за безболезнено отстраняване на мазолите.

Носете чорапи с плътно и добре уплътнено стъпало. Така ще предотвратите натрупването на загрубяла кожа. Купете си анатомични стелки. С тях ще намалите натиска върху местата със загрубяла кожа и ще ускорите лечението.

Носете само обувки, които са ви по мярка. Важно е обувките да не са тесни, за да не притискат пръстите ви странично и без да са прекалено широки, за да няма приплъзване на ходилата, при което се получава триене.

Ако държите да носите високи токчета в ежедневието си, предпочитайте модели, които имат добро уплътнение под предната част на стъпалото – това намалява натиска върху пръстите.

При по-груба работа защитете ръцете си с дебели подплатени ръкавици. Така ще предотвратите образуването на мазоли. В никакъв случай не изрязвайте проблемния кожен участък с нож, бръснач или ножица. Колкото и да ви бива за хирург, можете да се занимавате с по-полезни неща от това да се упражнявате върху собствената си плът, защото ако се порежете ще предизвикате инфекция и ще усложните проблема.