Как да коригираме на височина седалката на велосипеда?

1
Добави коментар

Сега е времето за разходка с колело. Отдавна хубавото време ни предлага неограничени възможности за спорт на открито. Карането на велосипед не само е чудесно аеробно упражнение, но и източник на голямо забавление. Ако към това прибавим, че този спорт може да се практикува във фамилия, става ясно, че любителите му са от всички възрасти и полове. За да се избегне увреждане или контузия е много важно да поставите седалката на правилната височина. Има ли начин да се коригира с точност? Може ли да се предпазите от проблеми, ако предварително поставите седалката на подходящата за вашия ръст височина? Трябва да се чувствате комфортно или само да я адаптирате към определен размер ? Това са някои от въпросите, които вело-маниаците си задаваме преди да яхнем любимото колело. Отговорите …

Преди няколко години учени, любители на колоезденото, са направили изследване, което дава оценка на ефективността на въртене на педалите, показващо, че за всеки 1%, отклонение от правилната височина на седалката се получава 1% по-малко енергия. За да се избегне това прахосване на ценна енергия, съществува едно просто и полезно правило: когато коляното ви се удря в кормилото, означава че седалката е доста ниско поставена. Обикновено това е съпроводено с лека болка в предната част на коляното.

Ако пък изпъвате прекалено много колянната става, при всички положения ще се наложи да коригирате височината. При по-висока седалка се появава и болка в задната част на крака, между прасеца и задния бедрен мускул.

Формула за изчисление на правилната височина на седалката

Преди да се появят проблемите и да се налага да лекувате контузии, изчислете коректната за вашия ръст височина на седалката. Много е лесно. Съществуват няколко формули, но една от най-използваните е тази, която взема в предвид дължината на краката. Измерва се разстоянието между ходилото и тазовото дъно /чатала/ т.е. дължината на крака от вътрешната му част и се умножава по 1.06. Тази е мярката, която трябва да се спазва от педала до горната част на седалката, като рамката на колелото трябва да е в една линия със седалката.

 

Просто правило за регулиране на седалката

 

Когато нямате под ръка метър за измерване и изчисление по формулата посочена по-горе, може да използвате едно друго много полезно правило. Седнете на велосипеда, сложете си краката върху педалите. Много е важно да подпрете петата върху педала, въпреки че правилното въртене става със средната част на ходилото и пръстите. Завъртете педалите назад. В най-ниската точка на цикъла на въртене на педалите, коленете трябва да са изпънати изцяло (180 градуса между бедрото и крака), но без да има и най-малко люлеене на таза. Увеличете или намалете височината на седалката, за да намерите тази точка, която ще ви позволи да повторите теста с пета върху педалите без проблем.

 

Правилното въртене на педалите изисква винаги да има леко свиване в коленете в най-ниската точка на въртене. Ако коляното е леко присвито и се чувствате удобно, означава, че и височината на седалката е избрана коректно.