Георги- синът на Владо Даверов, играе герой на баща си, има гастроли в Амстердам, Лондон, Прага

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Георги Даверов изважда карта, приличаща на нашите лични – издадена е в Амстердам и доказва, че притежателят  е бездомник и има право на храна и подслон на определените от кметството места. Познава всички мостове на града. Но познава и всички места, където се прави ъндърграунд култура и той може да изиграе моноспектакъла си.

За него Амстердам е като софийска махала. Животът му преминава в сновене между холандския град, Лондон, Прага и София. Той е международен актьор, без да е завършил специализирано образование.

27-годишният син на известния писател Владо Даверов, прославил се със сценария за филма “Вчера”, следва в Американския университет в Благоевград. “Заслуга за моите пристрастия има и средата у дома, където непрекъснато идваха журналисти, писатели, художници”, смята Жоро. Георги Трифонов е чест гост, той рисува илюстрациите към разказите на баща му и синът му, когато сглобява представлението “Което е било” по тези текстове, разпознава героите си в рисунките на художника.

 

Той е поразен от шоуто на Ивайло Христов “Секс, наркотици и рокендрол” на сцената на Театъра на армията. Първата стъпка е да подготви моноспектакъл по текста на американския автор Ерик Богосян.

Премиерата минава с шеметен успех Няколко дни по-късно заминава за Амстердам, за да учи магистратура. “Сфумато” му дава сцена един път в месеца и той пътува до София и играе “Секс, наркотици и рокендрол”. Така се оформя схемата, по която живее и досега – учи и работи каквато и да е студентска работа (барман, сервитьор, мияч на прозорци и пр.), поддържа поредното представление в няколко столици с цената на максимална мобилност и планира да създаде в София ъндърграунд пространство.

В Амстердам поставя английския текст на “Секс, наркотици и рокендрол” и на мига го канят да играе в местна зала. “После реших да го покажа в Лондон и отидох в един пъб театър. Харесаха ме. Там едно представление се изчерпва за 10-15 вечери. А при мен залата беше винаги пълна и ми се радваха. После се уреди да играя в Прага. Тези представления ми даваха парите, с които купувах билети за самолет, нощувах и се хранех. Спектакълът сега се самоиздържа. Изживях страхотна мечта с това представление – аз съм организатор, промоутър, продуцент и изпълнител.”

Понеже е преценил, че не е полезно да пише в сянката на баща си (а така му се искало да стане писател!), Георги Даверов решава да превърне в театър написаното от родителя му. Разнищва ранните разкази на Владо Даверов, където се подвизава човечец на име Ленин Адамов.  Под заглавие “Което е било” прави композиция около този в герой и насрочва премиера в Нов български университет (НБУ). “Пълен провал беше. Хората нищо не разбраха , а и баща ми каза, че няма драматургия.” В края на 2012 г. подготвя спектакъла за “Сфумато” и репетира в Амстердам. Прекъсва заради стара травма на крака. Обажда се за помощ на брат си Владо. Той е завършил НАТФИЗ и работи като режисьор в телевизиите, автор на късометражни филми.

Новото представление минава успешно в НБУ, после излиза на камерната сцена в Младежкия театър и сега може да се види на сцената на кино “Влайкова”. Ще го играе на 29 април. През лятото ще го мести из страната, в Прага и в Лондон. Времето ту му е съюзник, ту неприятел. В деня на представление в “Сфумато” тръгва от Амстердам и стига до Калотина 3-4 часа преди вдигането на завесата. На митницата чакат поне 700 коли.

Жоро отива до бариерите и спира една служителка (“С жените винаги се разбирам по-добре.”) Описва защо бърза и я моли да му помогне. Жената се трогва и помага да мине скоростно. Пристига минути преди началото… Друг път му свършва бензинът близо до Младежкия театър, а декорите са в буса му – пренася ги на ръце до сцената.

“Непрекъснато пътувам на стоп или вземам самолет и влак в последната секунда. Баща ми се чуди как успявам да се справя. Сам си лепя плакатите и рекламите. Сам си плащам авторските права – продуцентската къща на Богосиян “Самюел Френч” взема 75 долара на представление на “Секс, наркотици…”. От 7 г. живея с Мирела (негова колежка от Американския университет, сега бизнес дама) и не знам как ме издържа. Но аз преживявам душевен оргазъм, като излизам на сцената и съм доволен от това, което правя. Искам да поставя на английски “Което е било” и да обиколя българските културни центрове в Европа.

Искам да напиша книга.  Да направя мултикултурен социален център в България, където има концерти, литературни четения, спектакли, да се правят фестивали, да се работи с деца. Нещо подобно сега е “Червената къща”. Уви, не може да преборим Златна Прага и Амстердам за културна столица, но трябва да опитаме. Ние сме на идеалното географско място между Истанбул, който е зверски богат културен град, и Западна Европа. Най-напред трябва да създадем възможност за ъндърграунд култура. Но приятелите ми знаят – каквото съм казал, че ще направя, съм го правил!”, категоричен е Даверов-младши.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти