Ганди към Хитлер: Скъпи приятелю, спри войната! | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ганди към Хитлер: Скъпи приятелю, спри войната!
Дори миротворецът на XX в. не успя да спре Хитлер през лятото на 1939 г., убеждавайки го да помисли за доброто на човечеството

30 Април 2013 16:45
0

принтирай

|

текст

1 септември 1939: Германия нахлува в Полша, след което избухва Втората световна война. От около година Австрия и Судетите са част от територията на Третия райх. Само месец и малко преди това Махатма Ганди пише първото от своите две писма до Адолф Хитлер, опитвайки се да предотврати задаващата се глобална катастрофа.

Точно това писмо така и не стига до германския фюрер заради намесата на британското правителство. Шест години и милиони жертви по-късно светът е радикално променен – Германия е разгромена, Европа опустошена и съотношението на силите в световен мащаб е безвъзвратно променено. На днешната дата – 30 април 1945 г. Хитлер се застрелва, а Ева Браун, за която се е оженил само ден по-рано, поглъща смъртоносна доза цианид.

 

 

 

 

През 1938 г. Хитлер се среща с лорд Халифакс и предлага своята подкрепа за запазване на целостта на Британската империя и му предлага своята формула за справяне  с Индийския национален конгрес: „Убийте Ганди…ако това не е достатъчно, убийте и другите лидери..ако и това не е достатъчно, убийт еоще двеста активиста и т. н. докато индийският народ изостави своята надежда за независимост“. напълно в свои стил, в своите писма към лидера на германската националсоциалистическа партия Ганди се обръяа към него с „приятелю“.

 

 

 

 

Варда
С. П.
23-7-39

Скъпи приятелю,

Мои приятели от дълго време ме увещават да ти пиша за доброто на човечеството. Упорствах на техните молби заради усещането, че каквото и писмо да напиша на теб, това би било нахално. Нещо обаче ми казва, че не трябва да мисля толкова много и че трябва да отправя моя апел към теб, независимо какво ще ми коства.

Напълно ясно е, че днес ти си единственият човек на света, който може да предотврати войната, която заплашва да върне човечеството до състояние на дивачеството. Заслужава ли си да платиш тази цена заради една-единствена цел, независимо колко стойностна тя изглежда за теб? Ще се вслушаш ли в апела на човек, който умишлено е избягвал войната [в продължение на години] като средство и то със значителен успех. Така или иначе, от сега искам извинението си, в случай че съм сгрешил, че ти писах.

Оставам твой искрен приятел,

М. К. Ганди
Хер Хитлер
Берлин, Германия

Оригиналът на писмото

 

 

източник: Temаdaily

Калин Боянов

Тагове: Махатма Ганди Адолф Хитлер Втора световна война писмо letters of note