Великден. Как празнуват Великден по света?

0
Добави коментар

Наближава времето за един от големите християнски празници – Великден. В България Великден е може би най-чаканият празник. Причината вероятно е, че е през пролетта и е свързан с едни от най-хубавите почивни дни. Студената зима вече е отдавна зад гърба, природата тепърва разцъфтява, температурите се покачват – какво по-хубаво от няколко почивни дни? И то, прекарани със семейството в дома или на някое друго хубаво място. В следващите редове ще ви разкажем повече за Великден – какво е значението му за Християнството, защо датата на Великден е различна всяка година и разбира се как празнуват Великден по света.

 

Великден като християнски празник

Великден се празнува предимно от християните. В останалите страни по света това време на година протича както обикновено. Великден (или още Възкресение Христово) е празник, ознаменуващ възкресението на Исус Христос. Според Библията, след като Исус Христос е разпнат на кръст той е положен в гробница. Когато обаче няколко жени по-късно отиват да се погрижат за тленните останки на Исус Христос, виждат, че гробницата му е празна. Няма и следа от тялото на Исус. По-късно Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Според някои християни Възкресение Христово е по-голям празник от Рождество Христово (Коледа), тъй като на Великден Исус Христос възкръсва от мъртвите и показва пътя на вярващите.

 

Защо датата на Великден е различна всяка година

Великден е „плаващ“ празник. Иначе казано датата се сменя всяка година. Има различия дори между датите празника за Православната и Католическата църква. Общото между двете течения в Християнството е начина, по който се пресмята кога ще е Великден. Великден е неделята след първото пълнолуние през пролетта. Различията идват от календара, които двете течения използват.

Според Православието, което изповядваме и ние в България, датата на Великден е смятана по Юлианския календар. При католиците датата на Великден е взета спрямо Григорианския календар. Между двата календара има разлика от 13 дни – въпросните 13 дни, които в България пресмятаме спрямо „стар и нов стил“. На няколко години се случва и съвпадение между Католическия и Православния Великден. Датата на Великден се смята по този сложен начин, за да не се допусне празника да се състои два пъти в една година.

 

Бележка: В България има голямо объркване, спрямо датите на празниците, тъй като църквата се осланя изцяло на Юлианския календар, докато в ежедневието си ние ползваме Григорианския. Така например според църковния (юлианския) календар, Трифон Зарезан се отбелязва на 1 февруари. Тъй като този календар е 13 дни напред, спрямо Григорианския, ние празнуваме Трифон Зарезан на 14 февруари.

 

Как празнуват Великден по света

Стигаме и до най-любопитната част от статията. Въпросът „Как празнуват Великден по света“. Интересно е да се спомене, че в християнските държави, дори представители на други религии празнуват Великден. През годините в България витаеше слуха, че ние единствени боядисваме яйца по случай Великден. Това не е така. Този обичай съществува в още много държави, главно от Източна Европа, Балканите. Яйца също се боядисват и в Армения, Грузия и Германия.

 

Великден в България

В България освен яйца, важна част от Великден е омесването на козунак. По традиция Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. В никакъв случай не трябва да боядисвате яйцата на Разпети петък! Първото яйце винаги трябва да е червено. Има традиция яйцето да бъде слагано на специално място в къщата – например пред икона. Някои семейства чупят миналогодишното яйце и ако то не е развалено, значи идната година ще бъде хубава. Специфично за българите е чукането с яйца на Великден.

 

Великден в Кипър

Както при нас, така и в Кипър също се боядисват яйца. Кипърците имат обичая да палят огромни огньове в дворовете на училища или църкви. Това може да бъде забелязано в много квартали в Кипър на Великден. Също така кварталите се съревновават помежду си, чий огън е по-голям. Както сами се досещате тези празненства често приключват с обаждане до пожарната. На места из Кипър може да видите хората да горят кукла, олицетворяваща Юда – апостолът, предал Исус.

 

Великден в Германия, Италия и Франция

В Германия, оцветените яйца за Великден биват окачвани на дървета, наречени Великденски дървета. Във областта на Флоренция, Италия, има уникален обичай, наречен Скорпио дел каро. Обичаят се състои по време на Великденската меса, когато преминава карета, пълна с пиротехника и фойерверки. Каретата се използва от около 500 години и в днешни дни е ескортирана от войници, в униформа от 15-ти век. Според това, как фойерверките ще избухнат се предрича каква ще бъде годината и реколтата – богата или не. Във Франция Великден бива отпразнуван много богато и красиво. Навсякъде в страната, особено в по-малките градчета, има пищно украсени магазинчета в бели и черни шоколадови зайци и звънчета. Децата слагат малки гнезда из дворовете си, които проверяват на сутринта на Великден за Великденски яйца.

 

Остават още няколко дни за приготовления на Великденската трапеза. За празника сме подготвили още една статия, в която ще ви разкажем и за обичаите в другите части на света. Много от вас, сигурно се вълнуват, как празнуват Великден в англоговорящите страни, например Съединените щати. Е, отговор на този въпрос ще получите в следващата статия. До тогава ви пожелаваме весело прекарване на празниците!

 

Подобни статии:

Великден. Как празнуват Великден по света? Втора част

Честита Баба Марта! Защо си подаряваме мартеници?

Как празнуват Коледа по света?