Biotialo: Как да си направим домашен сапун

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Освен последният ден от месец април, днес е и финалът на гостуването на Искра Рашева от блога Biotialo в Jenite.bg. И именно защото освен на био козметика блогът е посветен и на домашните сапуни, в тази статия Искра ще ни разкрие как да си направим такива сами. При това само в 10 лесни стъпки.

Сапунът е бил открит още в дълбока древност. Легендите говорят, че първите сапуни са били получени съвсем случайно – още когато праисторическите хора са живеели в пещери преди милиони години. Докато нашите пещерни прадеди пекли месо, мазнина капела в огъня. Когато го гасяли, алкалната пепелива вода влизала в реакция с мазнината и образувала сапун.

По своя химичен състав сапуните представляват соли на мастни киселини с алкален метал. Традиционният метод за производство на твърд сапун представлява варене на мазнина във вода с натриева основа. В домашни условия не са ви нужни нито пепелива вода, нито продължително варене, за да си произведете първокласен натурален сапун.

В студения процес на приготвяне на домашен сапун се смесват и бъркат мазнини (растителни или животински) с воден разтвор на натриева основа (сода каустик) в правилните пропорции. При реакцията естествено се образуват сапун и глицерин.

Употребата на сода каустик може да ви стори опасна, ако за първи път четете как се прави сапун. Факт е обаче, че няма твърд сапун, който да се приготвя без натриева основа. Когато процесът на осапунване на съставките завърши и молекулите на разтвора на натриевата основа се свържат с молекулите на мазнините, новополучените вещества – сапун и глицерин – не съдържат никакъв остатък от нея.

В приготвянето на натурални сапуни от голямо значение е познаването на качествата на различните мазнини. Някои от тях придават на крайния сапун твърдост, други овлажняват или омекотяват, трети почистват. В допълнение към основните съставки могат да се използват различни етерични масла, билки, подправки и други. С тях се постигат естествени цветове, аромати, ексфолиация и се разрешават редица кожни проблеми.

Ето и една рецепта за приготвяне на сапун с кафе (около 10-12 сапуна).

Необходимо оборудване: гумени ръкавици предпазни очила електронна везна блендер бъркалки готварска лъжица дълбок съд от неръждаема стомана няколко пластмасови или стъклени купички силиконови формички няколко парчета картон

Необходими съставки:400 гр. зехтин 240 гр. палмово масло 160гр. кокосово масло 304 гр. сварено кафе 4 ч.л. утайка от кафе 111 гр. натриева основа (сода каустик)

Начин на приготвяне:1. Сварете предварително силно кафе и го оставете да изстине напълно.

Личен архив Искра Рашева 2. Измерете нужното количество течност от сварено кафе. В отделен съд измерете содата каустик. Добавете содата каустик към течността като разбърквате. Разтворът на содата каустик отделя голямо количество топлина. Оставете разтворът настрани да изстива.

Важно е да знаете, че никога не се добавя водата към содата, винаги обратното – содата към водата! (Може да го запомните така: „сняг се сипе по земята”.)

3. Измерете зехтина, палмовото масло и кокосовото масло и ги смесете в дълбокия съд от неръждаема стомана, в който ще се бърка сапуна.

Личен архив Искра Рашева 4. Тъй като палмовото и кокосовото масло при стайна температура са в твърдо състояние, необходимо е да загреете съда със смесените мазнини на слаб котлон, докато се втечнят всички мазнини и се получи напълно прозрачна смес. Тогава махнете сместа от котлона и също изчакайте да поизстине.

Личен архив Искра Рашева 5. Когато кафеният разтвор на натриевата основа и сместа от мазнини станат с близка температура (препоръчително от около 43 градуса или по-ниска, т.е. съдовете да бъдат едва топли на пипане), изсипете кафения разтвор на содата при сместа на мазнините.

Личен архив Искра Рашева 6. Разбъркайте около минута новополучената смес с бъркалка, след което продължете бъркането с блендера на слаба степен за още около 10 минути. Сместа трябва да се сгъсти колкото рядък крем и да оставя лека следа след блендера.

7. Преустановете бъркането за минута и прибавете към сместа кафената утайка. След това разбъркайте с блендера за още 4-5 минути, докато се получи консистенция на сгъстен крем, но да може да се разлива.

Личен архив Искра Рашева 8. Изсипете сместа в силиконовите форми и покрийте с картон.

9. Завийте формите с одеало или хавлия и оставете на топло място за 48 часа.

Личен архив Искра Рашева 10. Извадете вече втвърдените сапуни от формите и ги оставете върху картон, за да престоят на въздух 4 седмици преди употреба, като ги обръщате периодично.

Готовите сапуни с кафе имат ексфолиращ и стягащ ефект, почистват отлично, хидратират кожата и имат мека и хубава пяна. Насладете им се!

Внимание! Всички съставки при приготвянето на сапун се измерват точно в грамове. Тъй като при приготвянето на сапун се работи с натриева основа (сода каустик), изискват се предпазни мерки (гумени ръкавици и предпазни очила), за да се предотврати попадане върху кожата. Предизвиква изгаряния! Работете далече от малки деца или домашни любимци.

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!