Най-добрите градове за отглеждане на деца в България

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Когато човек реши да има деца, внимателно трябва да обмисли къде ще ги отгледа. Защото средата, както климатична, така и социална, културна и т.н., ще има пряко влияние върху поколението ви. Вижте сега кои са някои от най-добрите градове в България, в които да отглеждате децата си!

София

София не е град, който ще ви зашемети с природа и зелени площи, но всички много добре знаем, че тук има по-добри условия за намиране на работа и изобщо за професионална реализация. Е, ще имате проблеми с намирането на жилище, детска ясла или градина за децата ви, но всичко това се преодолява, стига да се радвате на добро заплащане. И все пак, когато живеете и отглеждате децата си в София, те ще могат да казват, че са поне първо поколение столичани.

Пловдив

Разбира се, Пловдив също не е за подценяване. През 2008 г. той е отличен като културен град на България. Там се провежда ежегодно Международният панаир, множество фестивали и събития. В Пловдив има много професионални училища и университети, които предлагат добро образование. 

Варна

За Варна могат да се кажат много хубави неща, като първото е, че градът е на морето. Варна е единственият град в България, който е обявен за най-добър за живеене през две поредни години – 2007 и 2008. Градът е чудесен, защото на практика има всичко (е, освен метро), но за децата ви едва ли това е най-важното. Не е за подценяване фактът, че има морска градина, където можете на воля да се разхождате с малчуганите.

Бургас

Бургас също е печелил класацията за най-добър град за живеене в България два пъти, но не в поредни години. Той е фаворит съответно през 2010 и 2012 г. Бургас, освен море, морска градина, добра инфраструктура и редица други хубави неща, има и неповторима атмосфера. Благоприятна атмосфера.

Благоевград

Благоевград е сякаш идеалният град за живеене – достатъчно голям, за да не е дълбоко провинциален и достатъчно малък, за да ви спести целия „шум за нищо“. Всъщност центърът на града е идеален за разходки, има достатъчно училища, детски градини и университет, даже не е един. Там е единственият Американски университет в България. Да не говорим за климата – в Благоевград почти винаги е поне 2-3-4-5 градуса по-топло, отколкото в други български градове.

Велико Търново

Едва ли има човек, който да е ходил във Велико Търново и градът да не му е харесал. През 2008 и 2011 г. Търново е обявен за най-красив град в България. Там също има достатъчно детски градини и училища, а атмосферата е повече от благоприятна за живеене и гледане на деца.

Стара Загора

През 2011 г. Стара Загора е обявен за бизнес град на България, а както обичаме да казваме с колегите, „Стара Загора е центърът на Вселената“. Не се шегуваме. Това е град, който предлага немалко блага и не на последно място достатъчно възможности за добро образование.

Плевен

Плевен също е подходящ град за отглеждане на деца, поне от гледна точка на многобройните възможности за професионални училища.

Габрово

През 2009 г. Габрово е обявен за най-зелен град в България. Вярно е, че в сравнение с 1985 г. например населението на града рязко е намаляло поради все по-малката заетост на хората в региона и миграцията им към по-големите градове, но Габрово си остава изключително красив и исторически богат град.

Трявна

Веднага правя уточнението, че Трявна е просто идеален град за живеене, ако човек е готов да плюе на парите (или притежава огромни финансови авоари) и иска да живее сред спокойствие. Да, там има само две детски градини и общо три училища (едно основно, едно СОУ и Средното художествено училище), но те са абсолютно достатъчни за всички желаещи да отглеждат децата си в града и същите тези деца да получат образованието си там. Градът и районът около него предлагат неповторими места за разходки, пикници и свободно бягане на децата по истински поляни. През 2012 г. Трявна е обявен за най-красивия град в България.