Възкресение е празник на всеки християнски дом

1
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Възкресение Христово е празник на всеки християнски дом. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за БГНЕС преди да оглави богослужбата на Велики четвъртък.

На въпрос как хората да посрещнат празника, патриархът каза: Църквата дава необходимите указания и те, празнуващите този прекрасен великденски празник, ще бъдат благословени от Бога, за да бъдат честити в своя празник.

Идващите в храма днес споделиха, че ще посрещнат празника спокойно и смирено, както и че го чакат цяла година. Това е запазило българщината, казаха те. Исус Христос е Бог за всички, за целия свят, каза възрастна жена. Младо момиче пък добави, че ще го посрещне и със смирение, и с надежда за по – хубаво бъдеще. На хората на нейната възраст тя пожела да са здрави и да вярват, че страната ни рано или късно ще бъде по-добре и в по – добро състояние и че всичко зависи от тях – младите хора.

Десетки се събраха в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за богослужбата на Велики четвъртък. Тази вечер се четат 12-те Евангелия и се изнася Христовото Разпятие в центъра на храма. Вечерта се започва последованието на Страданията Христови. След изнасянето на Разпятието в средата на храма свещеникът, а след него и всички богомолци се покланят и целуват Св. Кръст с изобразения на него разпнат Спасител.

Велики четвъртък е денят, в който Иисус Христос се е събрал със Своите ученици и на Тайната вечеря е установил извършването на най-голямото църковно тайнство – Евхаристията. В храма днес, за да чуят за страстите Христови дойдоха десетки миряни. Имаше и цели семейства с деца, които се преклониха пред Бог в очакване на неговото Възкресение.

Източник: БГНЕС

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели