Нона Йотова отглежда растение от времето на динозаврите

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Каквото и да е убило динозаврите, не е успяло дори да промени растението замия. Това прочела Нона Йотова в любимата си книга „Цветята на дъждовната гора“ на Марго Ъруин. Оказало се, че растението, което стои на терасата й, е на около 200 млн. години и е едно от най-редките на Земята. Нейното е само на 16 г., но пак си остава най-голямата й гордост.

В дома й палмите стигат до тавана, а мушкатата се извисяват от саксиите, защото Нона не обича да ги чупи и подрязва. Веднъж махнала върха на драцената си, а тя продължила да расте и сега върви по тавана. „Доказа, че наистина е дървото на живота, както я наричат. Сега съм решила да не ги пипам, пък да отиват където искат“, смее се Йотова. Затова драцената е овързана с такава сложна арматура, че само тя си знае как да я маха, ако се наложи.

Йотова започнала да отглежда цветя, откакто заживяла със съпруга си, генерал Богомил Бонев. Той самият също им се радва и винаги се впечатлява, когато някое пусне цвят. Едно време майка й също гледала, но по-традиционни растения, много от които днес са на нейната тераса – там са и 16-годишните азалии, и мушкатата на баба , които сърце не дава да изхвърли. Пълна е и терасата на майка й, която живее на долния етаж, както и тази на къщата в с. Григорево.

Най-населена с растения от всички помещения в дома е зимната градина – тераса, която с Богомил решили да остъклят преди няколко години. Веднага изнесли там палмите, а после и много от другите саксии, за които вътре вече нямало място. Там Нона обича да сяда и да чете, да си почива. Сложила щори от тафта, за да не изгарят цветята от пряката светлина. Защото единствено жълтите декоративни рози от Богомил обичат да ги пече. „Подари ми ги за последния Св. Валентин. И те ми вървят добре. Явно имам някакви способности“, смее се тя.

Освен многото палми, теменужки, азалии и орхидеи Йотова отглежда и десетки кактуси. „Аз съм Стрелец и това е растението на моята зодия“, обяснява тя.

В растителния арсенал има и по-екзотични попълнения – една плодова палма, предполага, че е бананова. Сега се опитва да захване и манго. Прочела, че може да го засади от семка и сложила 3 за по-сигурно. Другото желание е да си вземе слънчогледи и да отрупа един цял прозорец с орхидеи. Вече има няколко, а любимата й е цикламената от Дани Милев, която музикантът подарил за миналия рожден ден. Приятелите й знаят какво ще я зарадва най-много за празници, затова не пропускат случай да добавят поредната саксия в колекцията й.

Само дотук е събрала над 40. Развила е стройна система на поливане, като винаги следи кое цвете кога за последно е полято, защото всяко е с характер и има различни нужди. Йотова смята, че растенията виреят най-добре само с естествени грижи. Затова нито ги пръска с водка, нито им слага разтворени противозачатъчни в почвата. Само от време на време им купува по малко тор за растеж.

Редовно ги пръска, а за да е сигурна, че ще цъфтят, им пуска музика. Дори ги разнообразява с различни стилове. „Аз вярвам на тези теории. Когато видя, че някой във фейсбук си е публикувал някоя хубава песен, веднага я пускам. Също смятам, че усещат, когато ме е нямало за по-дълго и се върна и започна да си се грижа за тях и да си мисля колко са красиви. Те са си живи същества“, обяснява тя. Затова много страдала, когато майка забравила прозореца отворен и каланхоето измръзнало. Добре, че отделила от него издънка, която сега върви добре. Същата съдба сполетяла и детелините, които си захванала от двора на къщата в Григорево. Забравила ги на терасата през зимата. Но се съвзели и сега растат по-дребни. Сред тях Нона си намерила и четирилистна, която изсушила в книга за късмет.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти