Александра Лопез отива на консултация при главния мюфтия, преди да стане Азра

1
Добави коментар

Преди няколко месеца при главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи отива едно 21-годишно момиче. То иска да разбере как се извършват всички основни ритуали в мюсюлманството. Момичето се подготвя за роля в нов български сериал, който проследява живота на български род в рамките на цял век. То ще играе млада туркиня, която е на път да сключи брак, но неочаквано се влюбва в християнин и това променя живота на всички.

Такава е ролята на актрисата Александра Лопез в „Дървото на живота“ – новия сериал на продуцентската компания на Евтим Милошев и Любо Нейков „Дрийм тийм“. Още преди всички от екипа му да се съберат на снимачната площадка, младата Александра отива на консултация при главния мюфтия.

Тя е заедно с Валентин Ганев – актьора, който във филма играе бащата на Азра, и трябва да разберат какви са обичаите, свързани с религията на героите им в сериала. Говорихме много човешки – седнахме и го разпитахме за всичко, разказва Александра.

Главният мюфтия им показва как всеки мюсюлманин се подготвя за молитва – първо измива ръцете, краката, врата и лицето си. „Прави го, за да се пречисти – да отдели ежедневието от сакралното. Той ни показа как се седи – накъде трябва да застане човек, защото посоката също е важна, колко пъти трябва да се молиш“, обяснява още актрисата.

Малко след това започват и самите снимки. За ролята на млада туркиня от началото на ХХ в. тя облича дълга рокля до земята, а на главата си увива кърпа. И когато излъчват първия епизод с нейно участие, близките казват, че хем виждат нея, хем на екрана е съвсем друг човек.

Ролята на Азра е първата за Александра Лопез в игрален филм. Досега е участвала само в късометражни покрай следването си в НАТФИЗ – в академията тя е във втори курс. Учи актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Добчев, макар да се замисля да се занимава с това, докато посещава школа за куклен театър.

Още от малка проявява артистичния си талант. Забавлява всички около себе си, като пее и рецитира стихотворения. Често се събира с двете си братовчедки и организират концерти, игри.

На редовната си публика – баба, леля и който друг е вкъщи, раздават за награда шоколадови бонбони. Александра винаги участва в представленията в детската градина, по-късно покрай приятели се записва и в театралната школа. Повечето от тях отпадат, но тя продължава да се занимава с нея, докато завършва 12-о училище в столицата, което е с изучаване на английски и шведски език. „Имах идея да развивам шведския, но реших първо да завърша висше тук, пък оттам нататък бих пътувала да видя какъв е животът в другите държави“, разказва младата актриса.

Макар двамата родители да нямат нищо общо с актьорството, те я подкрепят в решението да учи в НАТФИЗ. Майка е металург, но самата тя има афинитет към изкуството -когато била на годините на Александра, пишела стихове. Баща е психолог и няма нищо против дъщеря му да стане актриса. Всъщност от него е и фамилията Лопез – той е от Гватемала. Преди години идва да учи психология в България, защото двете страни имали установени приятелски отношения и много латиноамериканци завършвали висшето си образование тук. „По такава програма е дошъл баща ми, срещнал е майка ми и са се оженили. Родила съм се аз и за известно време живеехме тук“, казва Александра. Но когато става 8-годишна, заминава със семейството си за Гватемала. Живее и учи там – на испански език. „Тогава, през 1999 г., политическата обстановка беше много конфликтна, всичко беше много по-различно там. Гватемала е държава на крайностите – има много бедни, но и много богати, усеща се силното влияние на САЩ“, описва страната Лопез.

Тя бързо намира приятели сред децата в квартала – със семейството си живее в столицата Гватемала сити. Още си спомня как дъждовният сезон продължавал по 4-5 месеца. „Както е много топло и влажно, изведнъж небето се покрива с тъмни облаци и започва да вали като из ведро“, разказва Александра. Там изкарва година. След това се връща с майка си в България, а баща остава. Макар и толкова далече, той следи изявите на дъщеря си – гледа в интернет всяка серия на „Дървото на живота“. Това правят и останалите роднини на Александра в Гватемала – много се радват, макар и нищо да не разбират от езика.

Александра не е ходила отдавна при тях, но се иска да го направи. Доскоро обаче няма никакво време, защото редува лекциите със сериала. Докато е на снимачната площадка, екипът се съобразява и с часовете , така че да няма отсъствия от НАТФИЗ. Графикът се прави според заетостта на всички актьори. А те не са никак малко и са все известни имена.

На Лопез най-често партнира Христо Шопов. Той е в ролята на Йордан Вълчев, в когото се влюбва героинята Азра. Двамата не се познават, преди да участват в „Дървото на живота“. Тя обаче го е гледала и във „Вчера“, и в „Маргарит и Маргарита“, и в режисирания от Мел Гибсън „Страстите Христови“, където Шопов е в ролята на Пилат Понтийски. „Има го момента, че с всеки нов актьор ти трябва напасване.

Първия път, когато снимахме, не ме беше страх от него, а имах амбицията нещата да се получат много добре“, казва Александра. Тя се учи от всеки на снимачната площадка и като най-малка от целия екип усеща как всички искат да помогнат – дори за това как да влезе в кадър или къде точно да застане пред камерата.

Сега тя и колегите са в почивка, защото заснеха първия сезон на сериала. Но какво ще се случи с любовната история на героинята и със семейство Вълчеви, не казва на никого. Дори на най-близкия си човек – нейния приятел, с когото са заедно от 3 г. Той също се занимава с изкуство – завършил е дърворезба, а сега учи магистратура за 3D дизайн в Художествената академия. „Всичко му е много интересно, ядосва се, че не му казвам.

Няма и как да намери сценария, пази се добре“, смее се хубавата актриса.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти