Ернестина Шинова не яде нищо с повече от 4 и по-малко от 2 крака

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Едно време майката на Ернестина Шинова правела страхотен кекс. Но от десертите – толкова. А на нея се искало да опита нещо по-виенско, нещо с крем. Затова един ден след училище двете с приятелката Руми отишли в дома , отворили една готварска книга и запретнали ръкави.

Далеч нямали за цел да забъркат една тенджера с „туткал или лепило“, а крем с яйца и мляко и „снежни топки“ от белтък. Но точно това става. „Спокойно можеше да се лепят плочки с това, което се получи. Целите бяхме в брашно, разбихме де що намерихме яйце вкъщи.

Кухнята приличаше на лагер на полицейски бежанци“, спомня си актрисата. Когато се прибрала, майка ги видяла, разплакала се и тихо си излязла от стаята. Наложило се в чистенето да се включи и съседката от осмия етаж. После все пак направили крема със „снежни топки“ и се оказало, че и без това не бил кой знае какво.

Днес Ернестина е известна с вкусните си традиционни манджи – сарми – и зелеви, и лозови с листа от дивата лоза в двора, пълнени чушки и вълшебните бъркани яйца. „То си има хватка – яйцата се счупват в тигана с маслото, изчаква се малко да побелее белтъкът и после се бърка с лъжица, не с вилица. Загребваш ги оттук-оттам и бавно ги обръщаш“, обяснява Шинова.

Научила се да готви от майка си, свекърва си и двете си баби. Тази по майчина линия била готвачка в железопътното депо в Горна Оряховица. Когато Ернестина ходела да взема храна от стола на железничарите, чувала отвън мъжете да си говорят: „Ако готви кака Иринка, ще ям, ако не е тя, вземи ми само една супа. „Тя готвеше разточително по селски – с много яйца, масло, сирене и зеленчуци“, казва Шинова.

Другата баба Ернеста, на която е кръстена, отгледала трима синове и била майсторка на пестеливите манджи. Правела заготовки, седяла на печката дълго време, за да придаде питателен вкус на ястие с по-оскъдно количество продукти. Тя била известна със своите точени баници и домашна лютеница, която едно време щяла да „погуби“ Ернестина. „Веднъж като малка изядох половин хляб с 1 буркан и щях да умра“, смее се актрисата. За добро или зло, не се научила да я прави, но пък баница точи и до днес. „Късам ги корите естествено, но пак си става.“

Ернестина обича лесната кухня. А и не помни рецепти, затова винаги всичко си записва за по-сигурно. „Помня толкова текстове, че ако трябва да прибавя рецепти, сигурно ще избухна.“

За празничните специалитети вкъщи отговаря Андрей – пълнена агнешка плешка, прасенце. Често готви и риба, защото е запален рибар, но не я яде. Тази чест се пада на Ернестина и дъщеря им Йоана, които може да не ядат миди, октоподи, но риба много обичат. Другото, без което не могат, са плодовете и зеленчуците. „Ядем много салати, а като излязат ягодите и черешите, опасваме градината. Но не харесвам безгръбначни. Безформени са ми, странни, твърде много крака. Не обичам да ям неща с повече от 4 крака. Или с по-малко от 2“, казва Шинова.

Отсега се знае какъв ще е нейният принос и този на Андрей за менюто през почивните дни. Ернестина родила дъщеря си Йоана точно на Велики четвъртък, но много трудно. „Със секцио, по спешност. И понеже не мога да коля животно, реших, че това ще ми е курбанът – правя козунак“, казва актрисата. От сутринта се започва бъркането, месенето, плетенето на плитки и т.н. Участват всички вкъщи, защото упражнението отнема почти целия ден. Първо бърка Ернестина, после, като се умори, подхваща Андрей, помага и съседката, с която Ерна прави и коледните сладки. “ Става ми хубав козунакът. Не се вдига много, защото има много пълнеж – стафиди, орехи, мармалад“, обяснява актрисата.

После Слабаков се заема с агнешката плешка. „Аз там само чиракувам – каквото ми даде да режа, режа. И така започва манифактурата“, смее се Шинова. След това отиват на църква, прибират се и сядат на масата да дегустират сготвеното.

За празника Ернестина може и да изпие половин чаша червено вино, но почти насила. Едно време обичала вкуса му, но след като родила, спряло да харесва. „Така стана и с кафето. Преди имах ниско кръвно и пиех кафе, за да мога да отлепя, но сега просто вече не ми е вкусно“, казва Ернестина. Днес пие основно вода, чайове, мляко с какао. „Не знам, сигурно се вдетинявам“, казва тя.

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА

Продукти:

Лозови листа, 1/2 пакетче кайма, 1 к.ч. ориз (български или сорт „Европа“, които са по-подходящи за пълнеж), 1 малка глава кромид лук и няколко стръка пресен лук, няколко скилидки чесън, 1 китка копър, сол и черен пипер на вкус, олио

Начин на приготвяне:

Задушаваме нарязания лук в олио и прибавяме каймата.

Слагаме и ориза с малко хладка вода, за да се раздроби каймата и да не остане на бучки.

Добавяме ситно накълцаните скилидки чесън. Подправяме на вкус със солта и черния пипер. Накрая, след като свалим от огъня, нарязваме в плънката цялата връзка копър. Обръщаме лозовите листа с лъскавата страна към дъската и слагаме плънката от другата. Завиваме и редим в тенджера с малко олио на дъното.

Заливаме ги с вода (така, че почти, но не съвсем да ги покрие) и затискаме с чиния, за да не се развият при варенето.

Варим 3-5 мин в тенджера под налягане или около 20 в нормална. Сервираме с бял сос от кисело мляко, чесън, копър и малко олио по желание – в зависимост от това колко мазни са станали сармите. Върви страхотно и с таратор.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти