Грузия отстъпи – поиска да участва на Олимпиадата в Сочи

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Грузинската делегация на лятната Олимпиада в Лондон миналата година

Грузия се съгласи да участва в зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 г., въпреки, че между Тбилиси и Москва няма дипломатически отношения, предаде РИА „Новости”. Решението е било взето с пълно мнозинство при гласуване в Националния олимпийски комитет на Грузия. Неговият председател Лери Хабелов каза, че в близките дни те ще направят официална заявка за участие.

След августовската война през 2008 г. дипломатическите отношения между Грузия и Русия бяха прекъснати и още не са възстановени. Интерфакс припомня, че грузинските власти обявиха Русия за окупатор заради руските войски в Абхазия и Южна Осетия.

Тбилиси бе помолил МОК да премести Олимпиадата другаде, но това не бе прието. След това се появи призивът за бойкот.

Официалната позиция на Грузия се промени в края на миналата година, когато след изборите в страната де факто бе сменена властта. Сега страната се управлява от коалицията „Грузинска мечта” на милиардера

Бидзина Иванишвили. Президентът Михаил Саакашвили остана на поста си, но влиянието му значително отслабна, отбелязва руската агенция

Тя също припомня, че и новият премиер Иванишвили в реч пред ПАСЕ обвини Русия в агресия и в окупиране на 20% от територията на страната му.

Към статията няма коментари. Напишете първия.