Как да живеем по-екологично и практично

1
Добави коментар
mitkowin
mitkowin

 

Ето няколко лесни съвета, който може да следвате в ежедневието си,за да живеете по-екологично спрямо заобикалящата ви среда. Знаем, че много от нещата вече са казани и преповтаряни, но ако наистина повече хора ги спазват, със сигурност ще има и отражение върху природата.

– Возете се в градския транспорт: Автобусът, в който се возят по 50 души наведнъж, замърсява по-малко околната среда, отколкото 50-те автомобила. Правилото важи в още по-голяма степен за трамвая и тролеите. Кооперирайте се със съседите си за извозването с една кола до работното място. Прибавете към идеята и финансовите изгоди!

– Намалете отпадъците! Сортирането им е нещо положително, за жалост не и у нас, в България, където общинските власти под претекста безпаричие често забравят въобще да приберат боклуците. Най-добре би било, ако сами ограничите количеството им. Можете да приложите и метода на повторна употреба. Нещо повече, когато пазарувате, сравнявайте не само цените, но и опаковките. Твърде много продукти предлагат огромни опаковки.

– Водата! Тя ще става все по-ценна, оскъдна и скъпа. По-скъпа защото ще са необходими по-съвременни технологии за пречистването и. Достатъчно причини, за да се научим да я пестим. Може би не знаете, че годишно едно тоалетно казанче, което тече непрекъснато харчи 150 000 литра питейна вода. Проверете дали всички съоражения за водоснабдяване в дома ви са в изрядно състояние. Не оставяйте чешмите да текат за щяло и не щяло! Когато се къпете, не пълнете ваната (разход 150л), а предпочитайте душа (60л). Днес световните пазари предлагат кранове за чешми и душове, които позволяват икономия на вода до 50%, без това да се отрази на къпането.

 

* Няколко конкретни препоръки:

– Ако сте сред природата и решите да си наберете букет цветя, не ги късайте с корените!

– Ако обичате да почивате на къмпинг и се установите на неподходящи за това места, не ги замърсявайте и преди да си тръгнете, съберете боклуците.

– Внимавайте, когато кладете огън на открито! 55% от случаите на пожари в горите са предизвикани от невниманието на човека!

– Не хвърляйте отпадъците навсякъде. Едно найлоново пликче се разгражда за 5 години, една малка батерия, която съдържа живак, замърсява 1 куб.м земна площ в продължение на половин век!

В кухнята

– Вместо да увивате продуктите в хладилника във фолио, хартия и найлон, които после ще изхвърлите, използвайте кутии.

– Предавайте всичко, което може да бъде рециклирано, на „Вторични суровини“. Стъклените буркани и бутилки, вестниците, алуминиевите и стоманените кутии лесно могат да бъдат преработени.

– Предпочитайте стоки със сткъклени, а не пластмасови опаковки.

– Връщайте бутилките от бира и безалкохолни напитки в магазина.

В банята

– Всеки ден в морето се изхвърлят милиони литри отпадъчни води. Значителна част от тях са непречистени. Затова избягвайте да хвърляте каквото и да било в тоалетната чиния, включително дамски превръзки, фасове, пластмасови опаковки и етикети. Когато си миете зъбите или бръснете, не оставяйте водата от кранчето на чешмата да тече.

На работа

– На работното място човек е склонен да разхищава с щедра ръка хартия и енергия. Има ли вашето предприятие политика, съобразена с околната среда? Ако отговорът е не, предприемете нещо!

Накрая – не въздишайте с отегчение. Всички знаем, дори в цифри и проценти, колко замърсена е нашата планета Земя, колко се уголемява озоновата дупка в атмосферата. Простичките правила, съобразяването, отговорността пред природата могат да намалят съществено тези проблеми. Може би ще се превърнем в примерни екограждани?

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net