Шеф на агенция натискал рибари да гласуват за Лиляна Павлова

2
Добави коментар
mignews
mignews

БСП настоява министърът на земеделието и храните Иван Станков да вземе незабавно отношение относно действията на изпълнителния директор на ИАРА Драгомир Господинов.  Господинов, в качеството си на висш държавен служител, е оказвал натиск върху рибарите да подкрепят политическа партия ГЕРБ, осигурявайки 25 000 гласа в подкрепа на Лиляна Павлова. Това заяви на извънредна пресконференция Организационният секретар на БСП и областен председател във Варна Красимир Янков.

Той допълни, че на 19, 22 и 23 април 2013 г. аквашефът Драгомир Господинов е обикалял Варна и региона и е провеждал срещи, на които агитирал в полза на партия ГЕРБ. Искането към рибарите, собствениците на предприятия в бранша, техните работници и местни рибарски общности било да осигурят поне 25000-30000 гласа в подкрепа на кандидата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

В замяна са им обещани допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушения или преференции, и гарантиран успех при кандидатстване по проекти на оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на левицата.

„Настояваме Сметната палата и АДФИ да започнат незабавно проверки в ИАРА относно сигналите още от 2012 г. на ГДБОП и инспектората на Министерство на земеделието за умишленото разделяне на обществени поръчки. Искаме прокуратурата, ОСЕС и АФКОС да стартират незабавна проверка относно десетките оплаквания от бенефициенти на оперативна програма „Рибарство”, настояват от БСП.

Те твърдпт, че за вече одобрени и финализирани проекти са получени уведомления за анекси и се правят опити без каквото и да било законово основание да се искат и връщат средства от безвъзмездната финансова помощ. Бенефициентите са били принуждавани да правят това при лични срещи с Драгомир Господинов и Ирена Пенчева, която е зам.изпълнителен директор на ИАРА, обясни Красимир Янков.

Той настоя министърът на земеделието и храните да отстрани незабавно Господинов и Пенчева заради посочените закононарушения. Янков допълни, че те двамата са в явен конфликт на интереси, защото живеят на семейни начала и управляват „семейно“ една от оперативните програми – за сектор „Рибарство”.