Оправданите за Чората ченгета купували гласове

2
Добави коментар
mignews
mignews

Кучката, Писов, Калинката и Глигана предлагали пари в благоевградките квартали „Струмско“, „Ален мак“, „Еленово“ и „Грамада“, твърди БСП

Иво Иванов-Кучката, Мирослав Писов, Георги Калинков-Калинката, Димитър Лалев-Глигана купували гласове в полза на бившите управляващи от ГЕРБ,  алармира с жалба в РИК-Благоевград Коалиция за България.  Това са тримата полицаи от БОП-Благоевград, които бяха подсъдими по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората и после оправдани от Върховния касационен съд.

Именно срещу тях и Димитър Лалев – Глигана, който също е бивш полицай, Коалиция за България подаде сигнал до РИК -Благоевград, че купуват гласове в полза на ГЕРБ.   Сигналът е постъпил в четвъртък.  Според жалбата терен на сделките били кварталите „Струмско“, „Ален мак“, „Еленово“ и „Грамада“.

„Тези действия са в нарушение на действащото законодателство и в тази връзка настояваме да се извърши проверка на посочените лица, както и да се предприемат незабавни действия за предотвратяване на последващи нарушения,“ настояват червените в жалбата си до Районната избирателна комисия в Благоевград.  От РИК обаче са препратили сигнала по компетентност на Районна прокуратура-Благоевград. Към жалбата не е имало никакви прикрепени доказателства, уточни още Спасова.

„При нас постъпват сигнали от благоевградчани срещу тях, с конкретните квартали, където те купуват гласове, но хората се страхуват от бившите полицаи и не смеят открито с имената си да застанат за жалбата.“, обясни областният лидер на младежкото БСП в града и кандидат-депутат Асен Балабанов.  Той подчерта обаче, че въпреки пряката опасност и за тях, че могат да им заведат дело за набедяване, социалистите са преценили, че е по-добре да предупредят полицията, която да проведе разследване и чрез оперативни методи да излови брокерите на ГЕРБ.  Балабанов обясни още, че  ексченгетата открито стоят в агитката на партията на Борисов и Цветанов при всички публични изяви в Благоевград.

През юни 2011 г. ВКС окончателно прочете оправдателни присъди срещу Калинков, Писов, Иванов , Борис Механджийски и Янко Граховски, след като четири пъти преди това те чуваха осъдителни решения на първа и втора инстанции.  Чората почина по време на ареста му през ноември 2005 г. в центъра на Благоевград.