Защо дизайнът е важен

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Необмислената визия на един продукт е достатъчна да съсипе цяла компания. Една лоша опаковка може да закрие дълга бизнес история.

Въпреки че на пръв поглед тези особености в предлагането не изглеждат най-важното нещо за оцеляването на фирмата, те могат да бъдат от решаващо значение.

„Предприемачите трябва да помислят хубаво за стойността на дизайна преди да започнат да правят планове”, казва Ян Хабракен – основател на нюйоркското дизайн студио FormNation. По думите му във вида на продукта има две водещи неща – красотата и функционалността. Той припомня три основни причини защо дизайнът е толкова важен.

1. Начинът, по който компанията представя продуктите си, показва на клиентите коя е тя. „Логото, опаковката и типа на продукта комуникират съобщение за компанията ви”, казва маркетинг експертът. „Те определят как клиентите ви възприемат”, допълва той. И посочва за пример отличника в областта на дизайна, който изгради целия си мегабизнес въз основа на него – Apple. „Погледнете MacBook или iPod. Всичко в тях е спретнато и подредено. Оставя впечатлението, че Apple е компания на ефективността и качеството”, казва Хабракен.

2. Естетичният вид повишава продажбите. Красивата среда, в която се продава продуктът и изисканата опаковка са доказан инструмент за повлияване на решението за покупка на хората. Така например изследване на Университета на Мисури показа, че помещението за изчакване преди настаняване в ресторантите влияе на желанието на хората, които чакат, да останат и все пак да отделят от времето си, за да се сдобият с маса и да вечерят там. Ако тази зона е неприветлива, потенциалните клиенти бързо се отказват от намерението си да вечерят на това място и там да похарчат парите си. А може би и да се върнат. 

Нестандартната форма на залите и стаите, начупените ъгли на стените и декоративните елементи подобряват потребителското изживяване в магазините, където хората са приканвани да си купят даден продукт. Физическото местонахождение, където човек попада, е ключово за склонността му да потребява. Маркетинг материалите, които се показват в магазините, също. Затова е важно бизнесът да обмисли идеи и да инвестира в хора, които да освежават вида на пространствата, в които той продава. Включително, ако тези места са виртуални.

3. Ефективният дизайн намалява неяснотата сред клиентите. Хабракен казва, че нещата, които ни дразнят в живота, често са тези с лош дизайн. Мениджърите трябва да обръщат внимание на коментарите и оплакванията от клиенти. Важен съпътстващ елемент към добрия дизайн е представянето на ясна и логично написана информация за употребата на продукта. Този фактор на влияние върху потребителското впечатление не бива да се подценява.

От списание Entrepreneur