Пазете се от джебчии

1
Добави коментар

Полицейските служби предупреждават да се внимава за джебчиите, които използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.

Жертви на подобна кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Затова от полицията припомнят, че ако е необходимо да се носи голяма сума пари те трябва да бъдат разделени на части и да бъдат сложени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. Органите на реда са категорични, че дамските чанти с магнитно закопчаване са по-уязвими от тези с цип и именно в такива прегради трябва да се държат големи суми пари. Ако попаднем в навалица – на пазара или в храма – задължително трябва да притиснем чантата си отпред, плътно до тялото.

Ако усетим допир или опъване на чантата, трябва да се обърнем рязко, за да можем да огледаме крадеца. Това ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. В случай, че станем жертва на подобни действия трябва и незабавно да се позвъни на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление.

Ако по време на празниците отсъстваме от дома си трябва да вземем мерки за предпазване на жилището и вещите от кражби. Затова не бива да се съобщава на много хора, че ще отсъстваме по празниците. При напускане на дома трябва да проверим дали всички врати и прозорци са добре затворени и да помолим съседите да наглеждат жилището.

От полицията припомнят, че не бива да се оставят големи суми пари в жилищата, семейни ценности и скъпи вещи. Медните съдове трябва да бъдат прибрани в добре укрепени помещения. Съседите пък трябва да разполагат с телефон, на който можем да бъдем открити при нужда.