Християнският свят празнува Възкресението на Сина Божи Иисус Христос

1
Добави коментар

Днес е Великден, денят, в който  християните  празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

В християнската религия  на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос  на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици , посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Малко преди полунощ в катедралния храм „Свети Александър Невски” бе внесен благодатният огън от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. Той бе част от църковно-държавната делегация, която получи благодатния огън от Божи гроб в Йерусалим. Благодатният огън бе тържествено донесен от параклиса в Синодалната палата в храм „Свети Александър Невски”. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан поднесе огъня на Патриарх Неофит с думите – представителна църковна делегация, оглавявана от Негово Високо Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай в ранните часове в събота се отправи към светия град Йерусалим, за да участва в слизането на благодатния огън.

Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи  послание към християните по случай Възкресението Христово.„Земният живот на спасителя е бил изпълнен с трудности. Нищо в живота на хората, не може да се сравни със страданията на Спасителя. Когато ние преминаваме през трудности и изпитания, трябва да помни, че пътят ни ще завърши с възкресение. Понякога ни връхлитат душевни тревоги и безпокойство. Живеейки със злобата на настоящето ние сме склонни да забравим най-важното -спасението на душата. На мнозина от нас не достига дух на търпение и прошка. Отсъствието на вяра е причина за упадъка на обществото. За да имаме бъдеще, вярата трябва да стане водеща в нашия живот. Възкръсналият Христос Спасител призовава всички да приемат в сърцата си любовта. В тази нощ отправяме пожелание към всички да пазим вярата, да бъдем милосърдни и състрадателни и тогава нашият живот и живота на обществото ще бъде друг. Христос Воскресе!”./news359.

София/България