Военен парад и водосвет в София

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Водосвет и военен парад ще се проведат в София за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май. В 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини. Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на молебен за здраве и благоденствие на Българската армия. Държавният глава ще положи венец пред паметника на Незнайния воин в столицата. На площад „Александър Батенберг” президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово.
Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов. В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството. Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе.

Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини. Представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал по отбелязване на Деня на Храбростта и празник на Българската армия на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Националният военноисторически музей на 6 май ще представи изложбата „Измерения на храбростта” и по традиция ще обяви „Ден на отворените врати“ за жителите и гостите на София.

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.
 

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.
След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.