Софиянци изригнаха срещу „Топлофикация“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

„Топлофикация“, паркирането в Синята зона, обществените поръчки, бездомните кучета, „Софийска вода, заводът за отпадъци – бяха само част от емблематичните и вечни за столицата проблеми, които поставиха хората по време на живото предаване от площад „Александър Невски“ от турнето „България избира“ TV7 и News7.
Монополът „Топлофикация“ беше първият трън в петата на софиянци, за който потърсиха сметка от представителите на Столичния общински съвет. Разпънати на кръст бяха общинските съветници на сцената пред храма, гости на Николай Бареков – Николай Стойнев от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП, Вили Лилков от ДСБ, Венцислав Кисьов от СДС, зам.-шефът на войводите и също общински съветник Ангел Джамбазки и Капка Георгиева от Национал-демократична партия.

„Ние не сме улицата, ние сме хората, които ви плащаме заплатите, да ни превръщате в крепостни селяни”, провикна се Дончо Дудев от Движение „Гражданска инициатива“. Той попита откога ще бъдат премахнати лихвите върху прогнозните сметки за парно и кой ще върне парите на хората. Софиянци поискаха още незабавно да се премине към сключване на индивидуални договори с „Топлофикация“, както е според закона за енергетиката. Общинските съветници от ГЕРБ, БСП, СДС, ДСБ, ВМРО и Национал-радикалната партия, които бяха на сцената, гарантираха, че предложенията на гражданите, които и заради това излязоха на протест през зимата, вече са входирани в икономическото министерство, защото някои от тях могат да бъдат прокарани само с промени в законодателството.

„Топлофикация“ е естествен монопол. Още през януари месец беше създадена група за проверка на сметките, в която включихме и протестиращите, рапортува Николай Стойнев от ГЕРБ на упреците на хората, че не правят нищо и не допускат гражданите да участват във вземането на решения. Стойнев се оправда, че общинските съветници не могат да направят всичко, а само неща от рода на премахването на лихвите върху прогнозните сметки и бонуси за коректни клиенти, защото останалите промени влизат в правомощията на енергийното министерство и наредбата за топлоснабдяване. Столичната топлофикация се управлява катастрофално повече от 20 г., отбеляза войводата Джамбазки. Той настоя да отпаднат паразитните топлинни счетоводители.

„Не може хората да плащат прогнозно, всеки да има индивидуален топломер и индивидуален договор”, каза общинарят от ВМРО. Срещу топлинните счетоводители се обяви и Георги Кадиев от БСП, който отнесе освирквания от гражданските движения на площада, защото не бил съгласен с техни предложения. Диалог между него и Янко Петров се завихри, по време на който представителят на Гражданска инициатива обвини социалиста, че защитава монопола  с думите, че улицата ще фалира „Топлофикация“. Кадиев обясни, че той е против закриването на общинското дружество и уточни какво е казал: „Фандъкова ще фалира „Топлофикация, ако продължава да се движи под натиска на улицата“. При тези му думи общинарят бе освиркан, но той се аргументира, че предложенията на гражданите били напълно сбъркани от финансова гледна точка. Според него сега се залитало в обратна посока – да се отнемат всички права на „Топлофикация“.
Янко Петров опонира, че предложенията на гражданите са били чисто технически – евтиният ток, който изнасяме, да влезе тук и да подгрява водата, защото така топлото пада наполовина. Да се сключва индивидуален договор, да има втори топломер и изолация на вертикалните щрангове. „Аз не съм се родил с „Топлофикация“ и няма да умра с нея!“, възмути се той.

„Не се чува гласът на гражданите, защото СОС е умалена картина на управлението в цяла България. Когато управлява партия-монополист, никога добро нещо не може да се случи”, заяви Капка Георгиева. Общинската съветничка каза, че мнозинството на ГЕРБ отхвърля разумните предложения на останалите. И обобщи: „Става въпрос за едни далавери, които никой не иска да пипа, за да се пълнят черни каси и най-вече партийните.“

София е абсолютен рекордьор по кастрирани кучета, стана ясно още по време на софийското издание на „България избира“. „София е абсолютен рекордьор по кастрация на кучетата по няколко пъти, софийските кучета имат по няколко броя тестиси. Кога ще се прекрати това безобразие и веднага при прокурора хората от „Екоравновесие“, чу се глас от площада.
„Не само, че София е рекордьор по кастрирани кучета, но и феномален рекордьор – продължават да раждат и кастрирани, непорочно зачатие!“, възклина и Ангел Джамбазки. Той напомни, че общината продължава да налива пари за скъп наем на частен имот, където е кучакрника, без да строи свой, след като има достатъчно общински терени. Стойнев пък напомни, че именно кметът Фандъкова е поискала проверката и е подала сигнала за далаверите в „Екоравновесие“ на прокуратурата.
Изказаха се и предположения, че друг начин за източване на средства чрез кучкарника е не само кастрацията, а и плащането на наем за земята, коятио не е собственост на столична община.
Софиянци са категорични, че парите на общината изтичат не само през кучкарника на София, но и през скъпите ремонти на улици и детски градини, както и през обществените поръчки.
Гражданите поискаха още ревизия на всички договори по „Красива България“. Да направим един одит на ремонтите и на това колко фирми са получили поръчки от това ръководство на общината, предложи водещият на „България избира“ Николай Бареков на представителите на гражданския контрол и другите хора на площада.
Общинските съветници в София взимали най-малко пари – 200 лв., напомни Георгиева, че по нейно предложение заплатите им са били намалени. В отговор глас от мегафона се провикна, че каквито и заплати да получават, всички те участват в схеми. Един от примерите – транспортната фирма Карат С, която обслужва линии по договор с общината. Става въпрос за договорка между Миролюб Столарски и двама зам.-кметове колко пари да му бъдат платени и лихвата по тях предварително е била изчислена, каза Кадиев. Така частната фирма щеше да вземе над 2 млн. лв., но след доклад на общинаря далаверата бе спряна.Общината спонсорира спонсор на ГЕРБ, заключи Кадиев, като припомни, че Столарски, който бил близък с Цветанов, има и общи снимки с Бойко Борисов, с когото също били много близки, още когато бил кмет.

Столичани недоволстваха и от факта, че таксата им за паркиране на Синя зона отива в Центъра за градска мобилност, което е търговско дружество, а не в хазната на общината. Гражданин, съорганизатор на протестите срещу таксите за Синя и Зелена зона, обвини общината в рекет.  „Хората в центъра сме наказани за това, че сме се родили в центъра! Тази организирана престъпна група от Общинския съвет – как така решиха че ми бъркат в джоба без услуга?! Ние ли трябва да им бъдем спонсори на циганите, които се водят в градския транспорт без билети?!“, попита столичанинът. „Кога общината пусна допитване за Синя зона, за „Топлофикация“, вашите решения са едно тоталитарно управление!“, поиска оставките на общинарите Янко Петров от ДГИ.

Очевидно ревизията в Столична община предстои, за жалост – след празниците, обобщи водещият на „България избира“. Той издаде още, че на 9 май предстои да оповести поръчаното от TV7 и NEWS7 социологическо проучване преди вота. Журналистът издаде само, че резултатите са много интересни и коренно различни от тези, които се оповестяват от всички социолози до момента. /БЛИЦ