Козунак без месене

2
Добави коментар

Приготвяне на Козунак без месене

Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кола, алкохола. Изсипете пресятото брашно.

Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Oформят се 2 парчета от тестото.Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина.Разтеглят се, oформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.

FacebookGoogle+TwitterPinterest 4.5 от 11 Гласа