Агенция БГНЕС – Ат. Атанасов: Опитите на Борисов за омаловажаване на скандала се провалят

6
Добави коментар
javorkal
javorkal

2013-05-07 14:49:48
Общество

Ат. Атанасов: Опитите на Борисов за омаловажаване на скандала се провалят

Хората от Брюксел до Вашингтон разбраха, че властта, начело с Борисов и Цветанов е подслушвала безразборно политическите си противници и го е вършила незаконно. Така че опитите Бойко Борисов за омаловажаване на случая се провалят отвсякъде.
Това каза за БГНЕС Атанас Атанасов от ДСБ, бивш директор на Националната служба за сигурност (НСС). Според него Борисов по всякакъв начин се опитва да омаловажи случващото се, включително с това, че не бил на разпит, а бил на разговор. „Прокуратурата никой не вика да го награждава, нали? Така че опитите му за омаловажаването на този изключително тежък скандал са прозрачни“, лаконичен бе той.
Борисов върти и суче, и се обяснява около техническите проблеми – кой го е записвал, къде го е записвал, по каква нужда е бил, когато са го записвали, избягва по всякакъв начин въпроса за същността на записания разговор, заяви Атанасов. „А там има два изключително важни момента, единият е ужасният цинизъм в говора на този човек. Хората разбраха какъв човек ни е управлявал през последните четири години“, заяви той.
Вторият много важен момент е това, че този разговор е иницииран с цел да бъде избегнато правосъдието, да бъде осуетено правосъдие по отношение на бивш министър, продължи Атанасов. Бившият директор на НСС припомни, че никой от участниците в разговора не отрича в публичното пространство, че той се е състоял, нито пък отрича съдържанието на разговора. „Което означава косвено, че това е потвърждаване на разговора и основание да се започне разследване, а не проверка, каквато започна Касационната прокуратура“, смята Атанасов.
Но това е предварителен етап на прокурорска дейност и най-вероятно е свързан с предстоящите избори, тоест развитието на случая ще стане ясно след изборите, продължи той. По закон трябва да бъдат повдигнати обвинения за съучастие на тези лица във възпрепятстване на правосъдието, категоричен бе Атанасов. „Има такава глава престъпления в НК – който с действията си осуетява наказателно преследване се наказва. А точно това са вършили тези хора на тази седянка в Банкя“, обясни той.
Детайлите от този разговор могат да бъдат установени чрез други доказателства и по процесуален път, прокуратурата би следвало да предприеме действия в тази посока, каза още бившият директор на НСС. Според него главният прокурор Сотир Цацаров е изправен пред много тежко предизвикателство – в началото на своя мандат да докаже, че прокуратурата прилага закона еднакво спрямо всички. „Именно казусите с Цветан Цветанов, а сега Борисов, Найденов и Кокинов за него ще бъдат изпитание, ако се провали такъв ще бъде целият му мандат. Ако изобщо го изкара, разбира се“, добави той.
Трябва задължително да се каже, че след като прокуратурата е събрала достатъчно доказателства да повдигне обвинение на Цветан Цветанов „това, не косвено, а пряко означава, че Борисов също е отговорен като министър-председател“, отбеляза Атанасов. „Защото е абсурдно Цветанов да е предприемал каквито и да е незаконни действия в МВР без знанието на Борисов. А тези двамата се пазят гръб в гръб и се вижда от цялата им дейност, че е така. Тоест това е било съвместна престъпна дейност от тяхна страна“, смята бившият директор на НСС. /БГНЕС
София / България