Фенери в нощното небе

1
Добави коментар

Община Стара Загора и Европейски информационен център Стара Загора традиционно ще отбележат Деня на Европа 9 май с програма, която ще започне от 17:00 ч. в парк „5-и Октомври”.

Началото ще постави Общинският духов оркестър с изпълнение на химна на Европа. Под звуците му представители на Младежки Общински Съвет Стара Загора ще поведат Парад на знамената на страните-членки на ЕС и изпълнение на мажоретния състав към Центъра за работа с деца.

На главната сцена пред шадравана в парк „5-и Октомври” с песни и танци ще се изявят Детска вокална студия „Усмивки“ и Школа за народно пеене „Жарава“ към НЧ „Родина – 1860”. Организаторите са предвидили 6 забавни къта, посветени на държавите в Европейския съюз, за подреждане на гигантски пъзел на обединена Европа, кът за решаване на кръстословица и изработка на оригами и др.

Отбелязването на 9 май в Стара Загора ще приключи с изпълнение на детска вокална група към II ОУ „П. Р. Славейков” „Ян Бибиян”.

Наградите са осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора.

В 20:30 ч. на площада пред Община Стара Загора младежи от Ротаракт и РМС Инициатива ще пуснат фенери в нощното небе.

Решението 9 май да се чества като „Ден на Европа“ е взето на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи в периода 1948-1952 г. Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Така френският политик се превръща в един от бащите на идеята за европейско обединение, а обръщението- в т.нар. Декларация Шуман. През април 1951 г. по идея на Франция договорът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.