„Играта на Ендър“ изглежда обещаващо

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Побелял Харисън Форд, сър Бен Кингсли с татуирана глава плюс хлапета, които се обучават в Космоса за борба с извънземни нашественици

В екранизацията по едноименния научнофантастичен роман от Орсън Скот Кард (1985 г.), на български от изд. „Ера“, участват още Абигейл Бреслин, Хейли Стайнфелд, Виола Дейвис и Аса Бътърфийлд в титулната роля. Режисьор е южноафриканецът Гавин Худ, спечелил „Оскар 2006“ с филма си „Цоци“, а след това заснел първия филм за Върколака от X-Men.

Романът е сравняван с антиутопии като „1984“ и „Прекрасният нов свят“ и определян като „философски трактат за общуването и човешките взаимоотношения, самотата и моралния избор“. С „Играта на Ендър“ и продължението му „Говорителя на мъртвите“ авторът печели престижните литературни награди за научна фантастика „Хюго“ и „Небюла“ в две поредни години.

Действието се развива в бъдещето, когато Земята е нападната от по-развита цивилизация и едва се спасява от унищожение. В отчаянието си Международният флот обучава свръхинтелигентни деца за войници, за да използва необременените им от възрастта способности срещу нашествениците. Сред тях е и 6-годишният Ендър, който се оказва единствената надежда на човечеството за спасение…

Филмът по този сюжет се очаква в началото на ноември, а писателят е копродуцент заедно с две от имената, които стоят зад „Стар трек“ и продължението му „Пропадане в мрака“ – Алекс Кърцман и Роберто Орси.