Борисов, Найденов и Кокинов отричат да са автори на скандалния запис

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Президентът на Лувъра – гид на премиера Борисов

2015-04-15 12:02:40

Цацаров внесе в Конституционния съд Бюджет 2015

2015-04-15 11:22:31

Франсоа Оланд: Няма да допуснем България да стане жертва в Украйна

2015-04-14 19:37:40

След две седмици увъртания, лъжи и манипулации изведнъж бившият премиер Бойко Борисов, ексминистър Мирослав Найденов и екс главен прокурор Кокинов отрекоха да са  правили записа в Банкя, изтекъл анонимно в медиите преди празниците.

Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той не отхвърли възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов без той да знае. Обвинител номер едно обаче отказа да даде повече подробности за разпитите на Борисов, Кокинов и Найденов, които бяха проведени изминалите дни. 

По думите на Цацаров проверката по случая, водена от инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи най-много до две седмици, което бил максималният поставен срок. Остава да бъдат разпитани още двама души, единият от които се чува на записа, а другият не участвал изобщо в разговора, уточни още Цацаров.

Междувременно в. „Преса“ съобщава в четвъртък, че бившият премиер е увъртал пред обвинителите и не е искал да отговаря на конкретни въпроси за скандалния разговор.

Разпитът на бившия министър-председател се проведе във вторник, след което той лаконично обясни на чакащите го журналисти, че е разговарял с прокурорите за престъпната група, която подслушвала домовете на хората.

Ден по-късно от държавното обвинение пуснаха съобщение, с което опровергаха думите на Борисов, уточнявайки, че той е бил призован да даде обяснения, а не просто да си поговори с прокурорите.

ВКП води проверка по изпратените анонимно до медиите преди празниците записи от скандалния разговор между Борисов, Найденов и Кокинов в дома на експремиера в Банкя. От тях се разбра, че тримата обсъждат в средата на април как може да бъде манипулирано делото за корупция, принуда и служебно престъпление срещу Найденов, а Борисов научава преждевременно констатациите от проверката на мобилното подслушване в МВР.

Прокурорите трябва да установят освен дали записите са автентични и дали събеседниците са извършили някакви престъпления. И тримата вече са разпитани, като по неофициална информация Кокинов не е отрекъл участието си в скандалния разговор.

След избухването на скандала Кокинов подаде оставка като ръководитела на Софийската градска прокуратура (СГП) и като магистрат. Засега обаче от Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха само първата, тъй като решиха да образуват ново дисциплинарно производство срещу Кокинов, което се очаква да стане на заседанието на съвета в четвъртък.

Кадровиците в съдебната власт трябва да открият и процедура за избор на нов шеф на СГП, където временно бе назначен досегашният заместник на Кокинов – Роман Василев. В четвъртък главният прокурор Цацаров съобщи, че за изпълняващ длъжността градски прокурор до избора вече е назначен Евгени Диков, който в края на м.г. бе кандидат да оглави националното следствие.