Поевтиняха застрaховките срещу фалит на България

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Цената на застраховките срещу фалит на България, известни като CDS или Credit Default Swaps, се котират на ниво от 89 пункта, което е близко до минимума за последните 12 месеца. Най-ниското ново е от май месец 2012 година – 88 пункта, на 9 януари 2013. Тогава България направи плащания по външния дълг за близо 900 млн. евро, включително главница и лихви.

Застраховките срещу фалит на държавата са важен индикатор, който показва каква е оценката на риска, която правят чуждестранните инвеститори. При поскъпване на CDS инвеститорите имат основание да поискат по-високи лихви при отпускане на финансиране в съответната държава.

Измерван в базисни точки, всеки 100 от тях предполагат 1% вероятност държавата да фалира в очите на тези, които ги търгуват.

Това означава, че инвеститорите намират риска от неблагоприятно развитие на обстановката в страната за занижен. Най-високото ниво на CDS e 389 от 5-ти юни 2012 година.

CDS се издават от финансови институции и хедж фондове, които така оценяват риска, свързан с дадена държава, че ги пласират по цена, която би им донесла печалба, дори и при фалит. След това тези инструменти започват да се търгуват на вторичен пазар, включително и между спекуланти.

Етикети:

България | CDS