Любляна сякаш е излязла от сънищата

7
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Макар да е балканска държава, Словения слабо прилича на такава. А столицата й Любляна е сякаш излязла от най-прекрасните ви сънища! Докато се разхождате по уличките и пазарите й, ще се чувствате много повече като в Италия или Австрия, отколкото като в Сърбия или Македония.

Можете да започнете разходката си из приказния и цветен площад Прешерен, кръстен на името на словенския поет Франце Прешерен. Точно отсреща е Старият град на Любляна, както и Тройният мост. Този мост се нарича така, защото се състои от три моста, разположени един до друг, като средният е с цели 90 години по-стар от двата си странични събрата.

Тройният мост

Другият виден мост в града е Драконовият мост. В четирите му края има четири фигури на дракони, като според шеговитата градска легенда, ако по моста мине девствено момиче, статуите ще размърдат опашките си. Досега няма данни това да се е случвало.

Колкото до Стария град – това е най-доброто място, където да се отдадете на чаша кафе, изпита по балкански – бавно и наблюдавайки минаващите хора. Тук има много кафенета на открито, а бароковите къщи са чудесен фон.

Старият град

Не пропускайте и разходка с корабче, което минава под многобройните мостове, мостчета, улични музиканти и прекрасни паркове и градини.

Всъщност, ако времето е хубаво, вземете бутилка вино и сандвич и си направете пикник. Може да е и извън града, защото най-хубавите гледки към словенската столица са отвисоко – хълмовете Шмарна гора, Крим и Рожник.

Люблянски замък

На хълм над града се намира и Люблянският замък, който често става сцена за концерти и театрални представления. Можете да се качите пеш или с лифт, като обещаваме, че гледката отгоре си заслужава всяка капчица пот.

За още виртуални пътешествия се присъединете към Jenite.bg във фейсбук!