4 идеи за използване на готварска сода в градината

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Готварската сода е продукт, който се използва по различни поводи вкъщи – почистване на фурни, освежаване на килими, сваляне боя. Но не всичко приключва с чистенето. Може да я използвате за ексфолиране на кожата на лицето, за избелване на зъбите и като дезодорант. Освен, че има безброй начини за използването й в дома, има и няколко, полезни за градината.

1. Направете спрей с който да лекувате или да предотвратите натрупването на брашнеста мана. Маната е заболяване за много растения като лилия, монарда (бергамот), циния. Тиквите и краставиците също са податливи.

Може да направите една бърза, лесна и изцяло естествена смес, използвайки готварска сода, вода и препарат за съдове.

Нужни са:

4 литра вода;

1 супена лъжица готварска сода;

1 супена лъжица растителна мазнина;

1 супена лъжица препарат за съдове;

Всичко това се смесва и се сипва в шишенце с пулверизатор. Растенията се пръскат веднъж седмично. Препоръчително е в облачни дни или след залез, за да се избегне изгарянето на листата.

2. Поръсете сода върху зеле (или други от семейство Зелеви) за да го предпазите от гъсеници.

Ако тези малки зелени червейчета превръщат вашите зелки и броколи в швейцарско сирене опитайте следното: разбъркайте смес, състояща се от 50/50 брашно и сода и поръсете с нея растенията, които са налазени от гъсениците. Те ще поглъщат от сместа докато ядат листата и ще умрат след ден. Повторете, ако е необходимо.

3. Поръсете сода във фугите по тротоара, за да предотвратите появата на плевели. Изсипете или просто поръсете тънка ивичка готварска сода върху фугите на тротоара и по пукнатините в двора. Содата ще унищожи всеки плевел, който вече се е появил и ще спре появата на нови.

4. Убийте и пълзящите плевели (Дигитария).

Пълзящите плевели могат да са много неприятни. Забелязват се най-често из двора или в самата градина. Може да се отървете от тях, използвайки сода. Просто ги полейте с вода, след което ги посипете със содата. Плевелът ще започне да умира до 2-3 дни. Опитайте се да бъдете максимално внимателни, тъй като содата може да попадне върху тревата или някое близо засадено растение, ако се прекали с количеството й.