Куриозни факти за Втората Световна Война

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Войната е дело тъмно и позорно, но по една или друга причина се случва. Наред с взривовете, летящите крайници и труповете, на участниците в това скверно занимание им се налага да преживеят и куп нелепи и странни събития. Вижте какви.

През 1945 година по време на парада на победата в Москва кучето Джулбърс – част от сапьорна дивизия с дресирани четирилапови войници, преминало през площада, носено върху мундира не на кого да е, а на самия Сталин. Това се наложило, тъй като животното спомогнало да бъдат обезвредени 7468 мини и 150 снаряда, било ранено малко преди парада и лично Сталин дал разпореждането четириногият герой да премине по този начин сред ликуващите тълпи.

wikipedia.org

Когато на 6 август 1945 г. атомната бомба разказва играта на Хирошима, в едно кафе се провеждал турнир по традиционната японска игра „го“. Взривната вълна привела помещението в хаос, но играчите изправили масите и довършили турнира. 

Една съветска подводница Щ-421 през 1942 година била прасната от немска такава. В резултат загубила ход, както и възможността да се потапя. За да се придвижат до бряг, моряците измайсторили платно и го привързали на перископа, като за мачта. Разбира се, успехът бил минимален, а когато откъм хоризонта се появили немски торпедни катери, екипажът потопил лодката и се евакуирал.

Guliver/Getty Images

Френската певица Едит Пиаф, по време на окупацията, посетила военнопленнически лагер на територията на Германия и се снимала за спомен със задържаните и немските офицери. По-късно в Париж лицата на пленниците били изрязани и използвани за направата на фалшиви документи. Певицата се върнала на повторно посещение в лагера и тайно пренесла тези паспорти, с които няколко пленника успели да избягат.

През 1944 година на японския младши лейтенат Онода Хиро било заповядано да организира партизанска дейност на филипинския остров Лубанг. Загубил всичките си хора в боеве, той успява да оцелее криейки се в джунглата. През 1974 година, войникът бил намерен на същия остров, все още извършващ подривна дейност, не повярвал на историите за края на войната, отказал да свали оръжие и се наложило лично бившият му командир да отиде при него, за да го убеди.

commons.wikimedia.org

През войната много американски индианци били използвани като радисти, предавайки закодирани на собствените им езици съобщения, американците не се притеснявали от разбиване на кода. И в действителност никой не успява.

Японският инженер Цутомо Ямагути бил сред тези, които преживели бомбардировката над Хирошима, веднага след нея, той решил да се евакуира в родния си град Нагасаки… До 2010 – годината, в която починал, той е признат за единственият жив човек, оцелял и при двете бомбардировки.

commons.wikimedia.org

През войната, на територията на Холандия, немците започнали да строят псевдо-летище за заблуда на врага. Сгради, самолети, наземна техника, всичко било макети, изработени от дърво. Един ден обаче, английски бомбардировач прелетял над лъже-летището и го бомбардирал… с дървени бомби. След този случай немците прекратили изграждането на това летище, но по-късно решили да го превърнат в действащо такова с идеята, че щом англичаните знаят за съществуването на псевдо-летище, ще помислят и истинските самолети за дървени макети. Да но няколко дена след пускането на летището в експлоатация, англичаните извършили повторна бомбардировка, този път с истински бомби, а накрая спуснали флаг с думите „това е друго нещо“…