Цените на еднофамилните жилища в САЩ продължават уверено да растат

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Цените на еднофамилните жилища са нараснали в 89% от американските градове през първото тримесечие на тази година на фона на продължаващото възстановяване на пазара, съобщава Bloomberg.

На годишна база средната цена се е увеличила в 133 от 150-те града, наблюдавани за целите на статистиката на Националната асоциация на брокерите на недвижими на имоти. Година по-рано ръст на цените беше отчетен в 74 от градовете.

Купувачите, които се завръщат на жилищния пазар, наддават в ситуация на затегнато предлагане. Средната цена на съществуващо еднофамилно жилище в САЩ през първото тримесечие е била 176 600 долара, или с 11,3% над нивото преди една година. Това е най-сериозното повишение от последното тримесечие на 2005 г. насам.

Към края на първото тримесечие на пазара е имало 1,93 млн. стари жилища за продажба, което е с 16,8% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Цените в някои от най-тежко засегнатите от жилищната криза райони също вървят нагоре благодарение на институционалните инвеститори като Blackstone Group LP, които напоследък засилват покупките на имоти с цел разширяване на бизнеса си с жилища под наем. Някои от компаниите се насочват към борсата за набиране на финансиране.

Според милиардера – инвеститор Сам Зел, президент на Equity Group Investments, обаче в момента възможностите за печалба от имоти са по-малко, а акциите на компаниите от бранша са надценени.

„Логично би било отслабващото търсене да се отрази и на пазара на акции“, посочва 71-годишният Зел. „Смятам, че сегашната ситуация, съдя по S&P, не предполага необуздан оптимизъм“, допълва той.

Индексът Standard & Poor’s 500 е нараснал с 14% от началото на тази година на фона на оптимизма, че централните банки ще продължат със стимулите, за да подкрепят икономическия растеж.

Зел, който е собственик на най-голямата публична компания за апартаменти под наем в САЩ – Equity Residential, продължава да вярва, че многофамилните сгради са добра инвестиция, но вижда по-малко възможности в другите сегменти на пазара. Според него имотите в момента представляват едва 30% от активите му, което е рекордно нисък дял.