Peugeot 3008: Дарвинова теория

7
Добави коментар
snstyles
snstyles

Французите разширяват своя асортимент с компактен модел, който не можем да определим нито като безспорен миниван, нито като типичен SUV. Най-добре да го смятаме за обещаващ кросоувър, поне докато не проследим технологичните му корени.

Още по темата

Повече за Peugeot

» Всички новини
» Всички тестове

» Видео

В условията на финансова криза смесените бракове в автомобилната индустрия постепенно се превръщат в нещо обикновено. В търсене на изход от блатото много самотни производители обаче възприеха друг новаторски подход, за чиито резултати е трудно да се правят каквито и да било прогнози. Неотдавна доста компании просто започнаха да кръстосват отдалечени автомобилни видове с надеждата да получат по-сполучлив и адаптивен краен продукт, какъвто е компактният VW Tiguan например. За своя малък „Франкенщайн” Peugeot пък замесва повече от наличния генетичен фонд на вановете и нормалните комбита за сметка на всъдеходите, чийто принос тук е по-скоро второстепенен.

Малкият Франкенщайн

Резултатът, разбира се, почти не се подлага на категоризация. Еднообемният дизайн напомня за миниван, докато категоричните чупки на каросерията, масивната защита на дъното и двукомпонентният заден капак повече биха подхождали на консервативен SUV. 3008 обаче отхвърля двойното предаване като идея – или поне на първо време изглежда така. Най-късно през 2011 година кросоувърът ще бъде снабден с представения в студията Prologue електрически механизъм Hybrid4, задвижващ задните колела, който намалява необходимата дневна дажба гориво с до 35 процента.

Във всеки случай френският лъв не е безпомощен и без двойно предаване. Опционалната система Grip Control, която следи нивото на сцепление, подобрява контакта с пътната настилка независимо от качествата на последната. Предварително програмирани са пет режима на работа, сред които такива за сняг, кал и пясък.

Домашен любимец

Въпреки претенциозната си външност 3008 бързо се причислява към четириколесните домашни любимци, които обикновено следват едни и същи асфалтирани пътеки. За да не се люшкат излишно в завоите, по-сериозно моторизираните версии на високия 1,64 метра кросоувър на Peugeot са екипирани с пасивна хидравлична система на задния мост. Тук двата амортисьора са свързани с централен модул. Така при резки маневри с висока скорост съответният амортисьор се втвърдява, без да нарушава комфорта на возене. Нашите първи впечатления потвърждават казаното от френските конструктори – 3008 наистина препуска доста пъргаво.

Дългата 4,37 и широка 1,84 метра кръстоска между различни породи поема петима ездачи в самостоятелни седла, около които има обилно пространство. Висока централна конзола разделя водача и неговия спътник отпред. Нови за този клас превозни средства са Head-up-дисплеят, който прожектира актуалната скорост на предното стъкло, както и темпоматът Distance-Alert, чиято задача е да асистира при спазването на безопасна дистанция, без да упражнява спирачно действие.

Дядовата ръкавичка

Нишите за дреболии са многобройни – във всички врати има широки джобове, обемът на „скрина” в централната конзола пък възлиза на 13,5 литра. Под краката на пътуващите отзад също има отделения с обща вместимост от 50 литра. Със своя капацитет, вариращ в диапазона 432-1241 литра, товарният отсек е добре пригоден за семейни екскурзии. Разделно сгъващите се облегалки на задните седалки се прибират с дистанционно управление или по класически начин откъм багажника.

Когато регулируемият под на багажника се намира в средна позиция, а долният капак е затворен, подът на товарния отсек е абсолютно равен и гладък. Всяка от необходимите манипулации за организирането на тази конфигурация може да се извърши само с една ръка. Фактът, че покривалото се помества в дъното на багажника, носи допълнителни точки за концептуална гъвкавост.

Боен дух

При появата си през юни Peugeot 3008 ще бъде доставян с два мотора, изпълняващи еконормата Euro 5. Това са новоразработен двулитров дизел със 163 конски сили, за който по-късно е предвиден 6-степенен автоматик, и 1,6-литров бензин VTi, чиято производителност възлиза на 120 коня. През второто шестмесечие на 2009 г. можем да очакваме още два допълнителни агрегата, развиващи съответно 110 (HDi) и 150 конски сили.

Освен 3008 до края на 2009 г., в която почитаме 200 години от рождението на Чарлз Дарвин, френските генни инженери ще реализират и няколко други свои проекти – от семейството на 308 чакаме миниван, както и компактен спортен автомобил с базата на кръвожадния RC Z.

Текст: Петер Волкенщайн