Рецепта: кафе с френска преса | СИЛЕН

1
Добави коментар
silenbg
silenbg

Здравейте, приятели! Днес, в този хубав съботен ден, ще ви представя един прекрасен уред за приготвяне на кафе – френска преса. Уред е дори силно казано – то е по-скоро съд със специална цедка, който обаче прави невероятен екстракт от любимата напитка. Произхожда от Италия, но придобива голяма популярност във Франция(откъдето и името), а след това и в цяла Европа. 
Как се приготвя кафето с френска преса? Процедурата е следната и трябва да се спазва точно(!):
В каната се слага необходимото количество кафе, според това колко напитки правим.
Залива се с вряла вода – 90-100 градуса.
Разбърква се с дървена бъркалка.
Изчаква се 4 минути.
Слага се капакът и се натиска бавно буталото на цедката.
Ето тук съм показал част от процедурата – цък.

Какви са предимствата на приготвеното по този начин кафе:
Не е необходима скъпа машина. Хубава френска преса струва между 20 и 60лв, в зависимост от големината. В магазините на китайски стоки се намират бюджетни варианти с пластмасови капак и цедка за по 4-5лв.
Тъй като не се вари, от кафето се извличат най-полезните вещества.
Вкусът е много балансиран и може да се пие без мляко или захар дори от хора, които не обичат чисто кафе. Все пак това зависи и от качеството на кафето. Аз предпочитам 100% арабика, по възможност от премиум марка и бленд. Избирайте едросмляно.
Всеки може да се справи с приготвянето.

Това е от мен за днес. Ако съм ви заинтригувал, още сега можете да изтичате до някой магазин и да се сдобиете с френска преса, след което да опитате чаша кафе, приготвено с нея преди тренировка. Не забравяйте да ми пишете отзиви тук, във Фейсбук и Туитър(silenbg). Пожелавам ви приятен съботен следобед! 

Поздрави и успех!