Сестрата на Део – Марина Драгомирецкая, е изгряваща звезда в Оперетата

1
Добави коментар

“Не искам да се рутинирам, искам да ми бъде интересно винаги.” Това изречение описва най-добре звездата от мюзикъла „“Чикаго” Марина Драгомирецкая. Да я разгадаеш, е като да белиш пласт след пласт глава лук – под горния има друг, трети, четвърти. Аналогията на неугледния зеленчук с красивата и талантлива млада жена е малко грубичка, но е най-подходяща да се опише какво представлява малката сестра на тв водещия Део.

Джаз певицата беше избрана с кастинг за ролята на Рокси Харт в знаковия мюзикъл с хореография на Боб Фос “Чикаго”. Премиерата беше съвсем неотдавна в Музикалния театър “Стефан Македонски”.

“Не съм чувала на друго място в друг театър да има толкова отворен и демократичен кастинг. – държи да спомене Марина. – За мен е голяма чест, че тук-там по вестниците ме наричат “младата актриса Марина Драгомирецкая”. Въпреки че нямам актьорско образование, все пак съм се харесала на режисьора Бойко Илиев. Най-интересното е, че той разбра кой е брат ми три дни преди премиерата. Аз съм Драгомирецкая по баща, Део е Славчев по неговия баща. Имаме обща майка и така…

Никога не съм искала да разчитам на популярността на брат ми и се радвам, че проправям своята пътечка – по-бавно, но качествено”, казва тя.

Сестрата на Део е в един от трите състава на мюзикъла и ще играе отново на 14 юни. Избрана е за ролята на Рокси Харт, въпреки че “Велма Кели повече ми харесваше. Това е причината да се явя и за двете роли. След първи тур ми се обадиха и ми казаха, че са ме приели за едната. Аз толкова се зарадвах! След малко ми звънят и ми казват: “Извинявайте, станала е грешка.” И аз реших, че просто не съм приета. А те: “Не, приета сте, но и за двете роли, така че ви очакваме другата седмица”. На втори тур бях одобрена за ролята на Рокси Харт. Но не вярвах. Чаках две седмици да ми се обадят от Музикалния театър и да потвърдят. На сайта им имаше информация, но аз някак си реших, че може отново да е станала грешка.”

Разликата им с Деян е 11 г. Тоест, когато тя е била в детската градина, той вече е бил тийнейджър в разцвета на пубертета. По това време Марина започва да учи пиано, а по-късно майка  я записва в детска музикална формация “Таласъмче”, после във вокална формация “Инстинкт”. “Така се случи, че попаднах на подходящи хора – най-вече вокалния ми педагог г-жа Даниела Станкова. Седма година работим заедно, станах асистент-преподавател в нейната частна школа.” Марина не се ограничава само до джаз музиката. Тя пее и в “Трио ы”. Както подсказва руската буква, триото е за руски песни. Ангажименти не им липсват.

Завършила е техникума по облекло. “Имам диплома за моделиер-конструктор. Според баба ми трябва да се съсредоточавам да работя в една насока. Все пак тя е доцент, доктор на историческите науки, цял живот се е занимавала в една посока – разсъждава Марина. – Не всички хора са такива. Точно за това се радвам, че живея в тези времена. Ако живеех в други – може би нямаше да имам тази възможност да опитвам от всичко.”

“Като дете имах проблем с научаването на българската и английската азбука. Не съм имала дислексия, просто леко изоставах в учебния процес. Трудно се адаптирах към прехода от детската градина към училищния живот. Спомням си например, че не можех да си обясня защо не мога да си легна да спя на обед. Учех в частно училище – от сутринта до вечерта. В момента, в който започнах да се занимавам с пеене, нещата се оправиха.”

“Винаги съм искала да бъда на сцена. Като бях на 18 г., имах едно гадже – син на режисьор и известна актриса. Той тогава леко пренебрежително ми каза: “Марина, от теб актриса никога няма да стане.” А аз имах едни светли мечти да кандидатствам в НАТФИЗ. И се отказах, защото той се раздели с мен. Много тежко преживях раздялата. Прекъснах с музиката и изобщо с идеята да се занимавам с изкуство.” И така Драгомирецкая завършва международни отношения в Нов български университет.

Независимо от изпитите и лекциите, музиката продължава да я влече. Най-добрата  приятелка ходела на уроци при вокалната педагожка Даниела Станкова. Един ден казала на Марина: “Зашо не се запишеш при нея, ей така, за собствено удоволствие?” Така Станкова става преподавател и мениджър на Марина. Вече 6 г. по-късно може да се похвали с множество спечелени конкурси и фестивали. “Lady in Blues беше първият ми самостоятелен концерт миналия юни. След това “Джаз рокинг поп” – световни поп-рок хитове, пречупени през усещането за джаз. Този януари, непосредствено преди кастинга за “Чикаго”, направихме трибют на американския джазмен и композитор Хорас Силвър – най-високата летва, която сме си поставяли. Бяхме и на два джаз фестивала – в Смолян и Димитровград. Вече трайно работя с пианиста Калин Жечев и Виктор Бенев – на ударни инструменти.”

За пеенето добре, но в мюзикъла “Чикаго” актрисите трябва и да танцуват. Марина не се затруднила. “Имам двигателна култура от малка. Ходех 2 г. на балет в читалището до нас. В училище имахме отбор по художествена и спортна гимнастика и съм играла по състезания и спартакиади. Спечелих три трети места на коза, греда и земя. На второ и на първо място се класираха момичета, които много по-сериозно се бяха занимавали с художествена и спортна гимнастика.”

И още една случка – поредният пласт от личността на Марина Драгомирецкая. “Имаше рекорд в училище по правене на коремни преси – 2222 преси беше направил един ученик, футболист, вратар в тогавашния младежки отбор на “Левски”. И аз си казах: “Хайде сега ще започна да правя коремни преси, пък ще видя докъде ще изкарам. Изкарах целия час по физкултура, след това ме освободиха от часа по музика, за да продължа да правя коремни преси, в един момент дойдоха и ми казаха – понеже учебният ден приключва и трябва да си ходите с автобусчетата, хайде, моля те, приключвай. 2270! Счупих рекорда. Даже го имам документирано.” По това време е била 10-11-годишна.

Преди няколко години участвала в актьорска трупа към читалище “Г.С. Раковски”. И ето че – божа работа, – оказало се, че ръководителят на трупата Тодор Янкулов е избран за ролята на Били Флин в “Чикаго”. В друг състав, не този на Марина. “Майка ми се притесняваше: “Ох, дано не попаднете двамата в един състав и дано да нямате някоя любовна сцена, защото тогава – как така: учител и ученичка? Неудобно ще бъде.” Последните три месеца на Марина минават като в шемет – в непрекъснати репетиции за “Чикаго”. Което съвсем не  пречи преди месец да завърши още едно висше – тонрежисура в Софийския университет.

Докато разговаряме, телефонът  звъни. “Майка ми се обади, за да не забравя да кажа за нашия роднина Игнатий Драгом. Той е участвал в Наполеоновата армия. Наполеон му дал титла и земите на днешна област Тула. Там сме имали графство. Тези земи са одържавени, но през 90-те години един ден получихме писмо, че сме наследници на графската титла”.

Тоест ти си графиня? Да, смее се тя.

От 4 години има връзка с едно момче – Атанас Кочев. Той е актьор на свободна практика, завършил е в класа на Коко Азарян и Цветана Манева. Играл е второстепенни роли в “Къде е Маги?” и в “Стъклен дом”. Понеже от актьорство на свободна практика трудно се живее, Атанас кандидатствал за работа като стюард в една авиокомпания. От 220 души са избрали 8, от които само 2 момчета.

“Той е много спокоен, въпреки че е зодия Лъв. И е много интересен човек. Македонец, със силно изразена буйна кръв.” За сведение – Марина е Скорпион. Запознали се на Балканския младежки фестивал в Сандански, където и двамата били водещи. “Много красива любов се случи между нас.”

“Аз съм председател на Зелената партия” подхвърля ни в клин, ни в ръкав Марина. – Но ЦИК ни прецакаха при регистрацията и няма да участваме в изборите.” Където има зелена акция, там е Драгомирецкая. Тя е от тези, дето карат колело всеки четвъртък, тича по бански в януарския сняг в акция за референдума, чисти България от боклуци и спасява изпаднали в беда диви животни по полудивите плажове на Синеморец и скалите на Камен бряг.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти