Най-опасните вулкани в света

5
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Най-опасните вулкани в света

12 май 2013 | 06:00

14922

В древността вулканичните изригвания са смятани за наказание от боговете. Днес знаем, че те са причинени от гореща магма, която се изтласква нагоре през земната мания и излиза през отвори на повърхността.

Разбира се, обяснението на науката не прави изригванията на вулканите по-малко разрушителни. Ето списък на онези вулкани, които е най-вероятно да се активизират:

Yellowstone Caldera, САЩ

Врящите серни извори и изригващи гейзери привличат туристи от близо и далеч към националния парк Yellowstone. Под уникалната му природа обаче се намира супер вулкан, който има потенциала да унищожи цялата западна част на САЩ и да промени хода на човешката история.

Както подсказва името, супер вулканите могат да произведат много мащабни вулканични изригвания. В действителност, този феномен никога не е бил наблюдаван от човечеството.

Последното изригване  на супер вулкан, за което знаем, е настъпило преди 640 хиляди години в Yellowstone. Първата известна супер експлозия на вулкан преди 2.1 милиона години е била невероятните 25 000 пъти по-силна от изригването на Сейнт Хелънс през 1980 г., при което загинаха 57 души, а вулканичната пепел заля целия свят.

За разлика от традиционните вулкани, супер вулканите не представляват конусовидна планина, а образуват така наречените калдери – потънали области, които са останали от предишни изригвания.

Всъщност, Yellowstone е гигантски кратер, готов да взриви и унищожи човечеството. Експертите смятат, че изригването му ще убие 87 000 души, докато облаците пепел и газ ще нанесат непоправими щети върху останалата част от човечеството.

Vesuvius, Италия

Вулканът Vesuvius в областта Кампания в Италия е един от най-опасните в света. Последното му изригване е през 1944 г. Според досегашната цикличност, това се случва на всеки 20 години.

В района на вулкана живеят близо 3 млн. души, тъй като той се намира само на 5 км от Неапол. Това, всъщност, е най-гъсто населеният вулканичен район в целия свят.

Vesuvius е единственият европейски вулкан, който е изригвал през последните 100 години. Най-известното му изригване е през 79 г., когато е погребал под лава градовете Херкулан и Помпей.

Popocatépetl, Мексико

Вулканът представлява висок връх, покрит с лед. Намира се в близост до Мексико сити. Около 9 млн. души живеят в радиуса на изригването му.

А той е изригвал повече от 20 пъти от 1519 г. насам, за последно през 2000 г. Превантивната евакуация на 41 000 души от околните градове тогава предотвратява голяма катастрофа.

Етикети:

вулкан,
бедствие,
изригване

22 харесват тази статия

1 не харесват