Ирис или перуника

37
Добави коментар
maritime
maritime

 

Iris reticulata

Засаждат се в цветни групи, край водни басейни, в скални групи. Имат висока декоративна стойност. Мрежестият ирис (Iris reticulata) е известен като нежния предвестник на пролетта.

Как изглежда

Силно виолетово-сини цветове с контрастен оранжево жълт рисунък, с нежен аромат. Листата са  тесни, четиристенни, тревисто зелени.

 

Грижи – Неговото място в градината ви трябва да е много слънчево и топло. Почвата суха до умерено суха, много пропусклива, песъчлива или камениста. Засадете го през пролетта. В периода на цъфтеж можете да го подхранвате с минерална тор. Ако зимата се окаже сурова, го покрийте със съчки. Размножава се чрез отделяне на развъдкови луковици, но имайте предвид, че размножаването на мрежестата перуника може да бъде успешно в по-топли райони. Подходящи са за отглеждане на малки групи в градини, алпинеуми и сипейни лехи. Ирисите са група растения с голямо видово разнообразие, най-вече в обагрянето, но и в ръста, за разлика от джуджетата – мрежести ириси, има и такива, които достигат до височина 1 м.

Съвет – Берете перуниките преди да са разцъфтели съвсем, защото нежните листа се пречупват много лесно.