Дрескод за „Депеш Мод“: дъждобрани

5
Добави коментар
chuime
chuime

Вчера за някои беше „Денят на парламентарните ни избори”. На стадион „Локомотив” в София обаче хиляди хора развяваха пред сцената на „Депеш Мод” ръчно направени плакати, на които пишеше „We Vote for You”.

Стадионът започна да се пълни малко след 17.30 ч. И ако някой си мисли, че изборният ден, хладното време, дъждът и това, че „Депеш Мод” идват за втори път в България е спряло хилядите фенове на легендарната група да стоят на крака 7 часа, се е объркал.

В 20.00 ч F.O.X. излязоха на сцената, за да подгреят публиката за онези – ОГРОМНИТЕ. Не мога да кажа, че някой се вдъхнови особено от английската банда, но ми се стори, че заради старанието и визията им хората ги приеха добре.

За разлика от концерта на „Депеш Мод” в Ница, където публиката беше заложила на осемдесетарския стил, на „Локомотив” модната линия може да се опише с една дума – „дъждобрани”. Всякакви цветове и модели найлони пазеха хората от дъжда, който се изсипваше до самото излизане на Дейв Геън, Мартин Гор и Анди Флечър.

Смутих се леко от професионализмът на екипа на групата, когато ги видях да разнасят черна обувка по сцената. Човек от екипа я обу, и започна да пробва дали се пързаля по специалната платформа, по която Дейв Геън трябваше да достига до феновете си. Покриха платформата с килимче, и решиха проблема с дъжда. Е, как да не им завидиш за детайлите, на които са свикнали да обръщат внимание?!

Дъждът спря, а „Депеш Мод” не закъсняха. След като през 2009 г. Дейв Геън беше диагностициран с рак и концертът им в София се отложи, тази година групата стартира турнето си именно от държавите, в които не успя да свири преди повече от три години.

Огромни екрани, гигантски прожектори, страхотен звук, неостаряваща музика,  Дейв Геън – прекрасен, убийствени беквокали на Мартин Гор, оставаща без глас и ухилена до уши публика – това беше стадион „Локомотив” снощи. Гледам „Депеш Мод” за втори път, и все не мога да повярвам, че след повече от 30 години на сцената дори диско парчета като Just Can’t Get Enough звучат все така модерно и невероятно (полудявам на тази песен, ПО-ЛУ-ДЯ-ВАМ :-).

Дейв Геън беше в страхотна форма. През цялото време се мяткаше на сцената, танцуваше с микрофона,  флиртуваше с публиката, закачаше се с колегите си, пя като звяр. Такава харизма рядко се среща. Има невероятни музиканти, които ти спират дъха, но мен Геън ме разплаква и от снимка.

След като изпяха две парчета от Delta Machine (Welcome to My World и Angel), Walking in My Shoes изправи цялата публика на крака. На Policy of Truth и Barrel of a Gun обаче стадионът полудя, полудя, полудя. След тях Дейв Геън се прибра за кратка почивка, а Мартин Гор ни даде да подишаме по-спокойно с изпълненията на Higher Love и When The Body Speaks. Не че свалихме ръцете си, но поне писъците „Деееейв” за кратко утихнаха.

Бързо превърналата се в хит Heaven от новия им албум беше първата песен на Геън след почивката.  По време на Enjoy the Silence пак заваля дъжд, но май на никой вече не му пукаше за дъждобраните – хората бяха облекли депешските си тениски върху найлона и крещяха заедно с Дейв. Както се очакваше, на Personal Jesus всички разбраха, че утре гласове няма да имат.

В 22.35 ч „Депеш Мод” напуснаха сцената и след минути се появиха за бис. Излезе Мартин, изпя Home, довърши ни. Но…не! Още четири парчета изсвириха тези ОГРОМНИ, легендарни и неостаряващи музиканти, а чаканата дълго Just Can’t Get Enough пораздвижи и публиката, иначе зяпнала към сцената като хипнотизирана.

Това беше. Стотици афтърпартита се заформиха в автомобилите, напускащи района на стадион „Локомотив” в София. Друго, освен „Депеш Мод” не се чуваше. Чакаме ги пак. „София Мюзик”, чувате ли ни? 🙂

Какво чухме в София
Intro Welcome to My World Angel Walking in My Shoes Precious Black Celebration Policy of Truth Should Be Higher Barrel of a Gun Higher Love (Мартин) When The Body Speaks (Мартин) Heaven Soothe My Soul A Pain That I’m Used To A Question of Time Secret to the End Enjoy the Silence Personal Jesus Goodbye

Бис: Home (Мартин) Halo Just Can’t Get Enough I Feel You Never Let Me Down Again

След концерта тук, „Депеш мод“ отиват в Букурещ, където ще свирят на 15 май. Следващите концерти са в Будапеща (21 май), Загреб (23 май), Братислава (25 май), Мюнхен (1 юни) и още девет концерта в Европа, като последният е във Варшава на 25 юли. След това Дейв Геън, Мартин Гор и Анди Флечър се отправят към Северна Америка.