Как да сътворим перфектното суши у дома

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Японската кухня в никакъв случай не започва и не завършва с така популярното напоследък и в западния свят суши. Но именно малките рулца с ориз и различни пълнежи, увити в листa нори, са сред най-силните асоциации, които се зараждат в главите ни, когато чуем Страната на изгряващото слънце.

Провокирани от нарастващата напоследък суши мания, ние, jenite, решихме да ви запознаем с начини, по които съвсем спокойно и без много усилия бихте могли да си спретнете този японски специалитет и у дома.

Квинтесенцията на доброто суши се крие в начина на приготвяне на ориза. Той не трябва да бъде нито преварен, нито да хруска. За да ви улесним максимално, ще ви подшушнем, че в повечето супермаркети вече се продава специален суши ориз. От вас се иска само да го приготвите правилно. Вижте как.

Необходими продукти: 6 с.л. оризов оцет 5 с.л. захар 3 ч.л. сол 1 ч.ч. ориз за суши

Начин на приготвяне: Измийте старателно ориза и го оставете да престои така за 30 минути. След това го прехвърлете в тенджера, добавете вода и започнете да го варите по добре познатия начин, следвайки времето, оказано на опаковката.

В касерола или дълбок тиган пригответе смес от оцет, захар и сол и я оставете на бавен огън, докато захарта се разтопи. След това премахнете от котлона и прехвърлете в студена купа, за да изстине по-бързо.

Когато оризът се свари, го прехвърлете в голяма купа. Добавете към него сместа от оцет, захар и сол.

Тук идва тънкият, но изключително важен момент. Докато разбърквате съставките, охлаждайте с вентилатор (или ако искате да напълно да навлезете в източните традиции – с ветрило), за да предотвратите овлажняване на сместа и за да не стане оризът на каша.

Не бързайте, а бъркайте бавно, в продължение на 10-ина минути.

А сега идва ред и на най-съществената част. Как да си направим суши! Започваме с най-популярния вид, а именно Маки (Makizushi, 巻き寿司)

Thinkstock/Guliver Необходимо ви е: Ориз за суши Плънка по избор (сьомга, риба тон, авокадо, сурими, краставица или каквото въображението и вкуса ви продиктуват) Листа нори Малка бамбукова рогозка Прозрачно фолио Остър нож

Начин на приготвяне: Като за начало разпънете бамбуковата рогозка и постелете върху нея прозрачно фолио.

Върху така оформената подложка поставете лист нори и с лек натиск разстелете върху него от вече приготвения ориз така, както е показано във видеото. По желание поръсете със сусам и обърнете надолу.

Започнете да нареждате плънката върху листа нори, както е показано във видеоклипа. Оставете по около 2 см от всеки край.

Прилагайки лек натиск, навийте внимателно рулото така, както е показано във видеото.

Нарежете няколко много тънки парчета рибни филета, морски дарове и авокадо и ги наредете върху рулото.

Отгоре поставете отново прозрачно фолио и с помощта на бамбуковата рогозка притиснете леко рулото, за да го пристегнете.

С помощта на много остър нож разрежете на парченца с дебелина около 2 см.

Сервирайте със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.

Друг разпространен вид суши е така нареченото Нигири (Nigirizushi 握り寿司). То представлява ориз, обвит в рибно филе, което е пресовано на ръка. Ето и как да си го приготвите.

Необходимо ви е: Ориз за суши Филета по избор Оризов оцет

Начин на приготвяне: Като за начало внимателно намажете ръцете си с оризов оцет, за да не залепва нищо по тях.

Вземете 2-3 с.л. от вече приготвения ориз и оформете елипса, с помощта на пръстите си.

Поставете малко уасаби в центъра на тънко нарязано парче филе и върху него сложете ориза.

Притискайте и въртете внимателно, докато съставките полепнат една към друга.

Сервирайте със соев сос и маринован джинджифил.