Апатия на изборите, нова политическа несигурност и протести

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

След българския вот се задават протести

Най-бедната страна в Европейския съюз – България, е изправена пред нова политическа несигурност след избори след неубедителните резултати на парламентарните избори, състояли се три месеца след най-големите демонстрации през последните години, които принудиха правителството да подаде оставка, коментира SBC.

Според екзит-пол проучвания консервативната партия ГЕРБ на бодигарда и бивш премиер Бойко Борисов печели най-много от гласовете, но с резултат между 29.6% и 32% от вота не успява да набере мнозинство.  На второ място е социалистическата партия БСП с 25.6-26.2%, последвана от ДПС и ултранационалистическата партия „Атака”.  

Ако бъдат потвърдени, резултатите ще означават, че Борисов ще трябва да формира коалиция, но остава неясен резултатът от неговите бъдещи усилия.  Анализатори предупреждават, че неясният резултат може да доведе до повторение на протестите срещу бедността и корупцията, които разтърсиха страната през зимата и наложиха оставката на Борисов.

На вота в България апатията имаше превес

Избирателната активност на изборите в България беше рекордно ниска. Българите избираха правителство, което да замести предишното, което подаде оставка след гневни и нефокусирани демонстрации и тяхното насилствено потушаване в столицата през тази година, пише New York Times.  

Борисов и неговото правителство подадоха оставка през февруари след най-мащабните протести за последните 15 години с искания, включващи по-висок жизнен стандарт, по-представително правителство и край на корупцията и некомпетентността на правителството. Тогава изглеждаше вероятно политическата кариера на Бойко Борисов да приключи. Сега завръщането му на власт изглежда възможно, пише изданието.

Резултатите от изборите в България говорят за оспорвана надпревара

При близо 70% преброени бюлетини резултатите от изборите в България показват подкрепа от 31,4 % за партия ГЕРБ и 27,4% за БСП, съобщава BBC. Така досегашният премиер Борисов не успя да спечели убедително и сега трябва да се опита да формира коалиционно правителство, което според анализаторите ще бъде нелека задача.

Избирателната активност бе под 50%, а вотът бе белязан от апатията на електората и обвиненията за измами. Така в най-бедната страна от ЕС се задава нова политическа несигурност, докато основните партиите ще трябва да се борят за място в управлението.

Българският вот не произведе ясен победител

Първоначалните резултати от предсрочните избори в неделя сочат, че никоя от водещите партии не е спечелила с достатъчна разлика, за да управлява България или да формира устойчива коалиция – резултат, който вероятно ще удължи политическата нестабилност в най-бедната страна-членка в Европейския съюз, пише Wall street Journal.

Българите избираха депутатите в Народното събрание, еднокамарен парламент, след като управляваното от ГЕРБ правителство на премиера Бойко Борисов подаде оставка през февруари след национални протести. Дясноцентристската ГЕРБ спечели около 30% от вота, сочат резултатите от екзит-пол проучване. Втора е социалистическата партия с около 25%.  

Движението за права и свободи спечели 10% от вота, докато най-голямата националистическа партия в страната „Атака” спечели 8%. Никоя от останалите партии не премина бариерата от 4%, за да влезе в парламента.  Въпреки че партията на Борисов вероятно е спечелила най-много от гласовете, тя няма да има достатъчно места в парламента, за да управлява сама.

Етикети:

България | медии | избори