Световните медии за изборите в България

1
Добави коментар

В България се провеждат парламентарни избори, за които проучванията на общественото мнение не предвиждат ясен победител, съобщават световните медии. Всички отбелязват скандала с откритите 350 хил. незаконни бюлетини, предава „ДнесБГ“.

Масови протести срещу ниските стандарти на живот и широко разпространената корупция принудиха правителството на дясноцентристката партия ГЕРБ да подаде оставка през февруари. Подготвителният период преди изборите обаче беше белязан от апатия на избирателите и обвинения за измами, пише ВВС като съобщава, че вчера прокуратурата е открила в печатница 350 хил. незаконни бюлетини. 

Предизборната кампания вече беше помрачена и отразкрития за незаконно подслушване на политици, припомня британската медия, цитирана от БНР.

Българите започнаха да гласуват на оспорваните и напрегнати предсрочни избори, които се очаква да доведат до политическа безизходица и нови протести в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, коментира телевизия Ал Джазира. Апатията сред гласоподавателите е широко разпространена, а предизборната кампания беше помрачена от скандал с незаконни подслушвания и обвинения за измами. Очаква се избирателната активност да бъде под 50%.

Без краен победител на днешните избори, българските избиратели ще се изправят пред ужасен сценарий на несигурност, коментира Анадолската агенция. Проучване на общественото мнение в България предполага, че няма да има победител на парламентарните избори днес, което означава, че най-бедната страна-членка на ЕС ще трябва да състави коалиционно правителство. 

Българската опозиция подозира властта във фалшифициране на бюлетините. Това се казва в информация на Euronews за днешния вот у нас като отбелязва скандала с конфискуваните фалшиви бюлетини.

С информации за подправените бюлетини и нажежената изборна обстановка в България днес излизат и редица немскоезичните медии. Те говорят за калната предизборна битка, но и за трудностите, очакващи страната след изборите, предаде БГНЕС.

350 хил. подправени бюлетини бяха иззети в печатница, чиито собственик е съпартиец на оттеглилата се от власт бивша управляваща партия ГЕРБ. Опозицията говори за опит за преврат. Това съобщава кореспондентът на ARD от Виена Щефан Ошват. Неговият репортаж предава атмосферата на напрежение в страната след откриването на подправените бюлетини, както и реакции на партийни лидери за случилото се.

В информация на агенция ДПА се добавя и това, че австрийски институт е натоварен да извърши контролно преброяване на бюлетините, както и че наблюдатели на ОССЕ следят днешните избори поради опасения за манипулации и купуване на гласове.

България е застрашена от застой и хаос, смята швейцарското издание Handelszeitung. След зимата на българското недоволство иде пролетта на политическата блокада, пророкува изданието и цитира български политолози, според които изборите не могат да доведат до политическа стабилност, защото по всяка вероятност няма да е лесно да се състави ново правителство. 

Нашумелият скандал с подслушванията, според Handelszeitung е насочил вниманието на избирателите към взаимните обвинения по време на предизборната борба, вместо към факта, че в България липсват рецепти за справяне с кризата. 

Етикети:

медии | избори